Terjed a neten, hogy egyes furcsa Etsy-hirdetések mögött gyerekekkel kereskednek

2023. december 20. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalt, de főként az Etsy-t azzal gyanúsítják, hogy hirdetései mögött kiskorúak szexkereskedelmét rejtegeti. A bizonyítékok hiánya és a vállalatok cáfolata ellenére az összeesküvés-elméletek fennmaradnak, és korábbi olyan narratívák is táplálják őket, mint a Pizzagate vagy a QAnon, írja a Conspiracy Watch.

Az alapvető állítás az, hogy az Etsy-n egyes kifejezetten drága hirdetések mögött valójában nem a feltüntetett tárgy áll, hanem ezek igazából szexuális szolgáltatások és gyerekkereskedelem rejtett hirdetései. Számos, kifejezetten ilyen témával foglalkozó influenszer állítja, hogy onnan biztosak az állítások igazságtartalmában, hogy a cégek még nem pereltek be miattuk senkit, és azok, akik szerint hamisak a vádak, nem tudják bizonyítani az igazukat.

Az elméletek december közepén bukkantak fel az X-en, állítólag olyan profilok, akiknek a posztjaik látszólag csak emberkereskedelemmel és szexuális bűncselekményekkel foglalkozó megalapozatlan állításokról szólnak. Olyan, mesterséges intelligencia által generált képekkel próbálták ezt alátámasztani, amelyeket összekötöttek például egy tényleg abszurd, nagyon drága pizzára vonatkozó hirdetéssel. Szerintük az is az igazukat bizonyítja, hogy ezek a cégek eltávolították a szóban forgó hirdetéseket.

Az Etsy, és az egyik korábban érintett e-kereskedelmi weboldal, a Wayfair is tagadta a vádakat, és azt mondták, hogy azért távolították el a bejegyzéseket, mert megsértették az árazási szabályokat. Egyetlen érintett gyerek vagy felnőtt sem állt elő azzal, hogy valóban történik ilyesmi ezeken az oldalakon, sőt, a Wayfair esetében még azok közül az egyébként eltűntnek nyilvánított gyerekek közül is sokan megkerültek, akiket állítólag az oldal ilyen álhirdetésekkel próbált értékesíteni.

Mindezek ellenére az összeesküvés-elmélet még mindig nagyot megy, a Conspiracy Watch szerint az alábbi okok miatt:

  • az ilyen összeesküvés-elméletek hívői egyébként is érzékenyek a gyerekkereskedelem témájára. Az Etsy-vel és a Wayfairrel kapcsolatos állítások nagyon hasonlítanak a Pizzagate-re, egy 2016-os konteóra, amely szerint Hillary Clinton és más demokraták egy washingtoni pizzázót használtak gyerekkereskedelmi központként. Az elmúlt hetekben az elmélet újra szárnyra kapott, többek között Elon Musk tweetje miatt.
  • ​az összeesküvés-elméletek hívei egy alternatív médiaökoszisztémát építenek fel, amelyben a mainstream média korrupt, és csak azokban a civil „kutatókban” lehet megbízni, akiknek a munkáját olvasók finanszírozzák. Az Etsy-elméletet számos ilyen ember népszerűsítette, többek között az e-kereskedelem-ellenes Liz Crokin, Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó és az Infowars műsorvezetője, Alex Jones. Ezek az emberek nagyszámú követőbázissal rendelkeznek.
  • nem tudni pontosan, mi történik ezekkel a túlárazott hirdetésekkel, és hogy miért tenne fel valaki egyetlen sajtos pizzát 3500 dollárért. Egyes közösségimédia-felhasználók úgy gondolják, hogy az ilyen hirdetések valójában csalások, amelyek célja a pedofilok elfogása, pénzmosás, vagy egyszerű tréfa.
  • az ilyen elméletek állandó jellemzője az, hogy a terjesztők bizonyítékokra várnak, arra, hogy megcáfolják az állításaikat. Csakhogy ilyenkor nem az áldozatnak, hanem az összeesküvés-elméletek terjesztőinek kell bizonyítékokat felsorakoztatni az állításaik alátámasztására, ez a narratíva azonban nyitva hagyja a kaput ahhoz, hogy a konteósok azt mondják: nekik van igazuk, mert az ellenkező oldal nem tudja bizonyítani az igazát.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!