Új védelmi vonalat kapnak az iPhone-ok tolvajok ellen

2023. december 14. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Új biztonsági frissítést kapnak hamarosan az Apple telefonjai: a Stolen Device Protection mód bekapcsolásával a telefonon tárolt érzékeny adatok akkor is biztonságban maradnak, ha a készüléket és a jelszavunkat is ellopják. A bejelentés nem sokkal a Wall Street Journal nagy port kavaró riportja után érkezett, ami azt mutatta be, hogyan lopják erre specializált csalók New York-i bárokban a telefonokat, és csalják ki a hozzájuk tartozó jelszavakat is az áldozatokból.

Bár az iPhone-okban már 2013-ban bemutatták az ujjlenyomatos azonosítást, 2017-ben pedig a kamerán keresztüli arcfelismerőset, ezek a biztonságos hozzáférési módok a mai napig csak alternatívaként működnek a hagyományos, 6 számjegyű PIN kód bepötyögése mellett.

Az új biztonsági mód ezt szünteti meg, legalábbis bizonyos esetekben. Ha bekapcsoltuk, a legérzékenyebb változtatásokhoz mindenképpen biometrikus azonosítás után lehet csak hozzáférni, ráadásul úgy, hogy egy egy órás türelmi időt is ki kell várnunk. Ilyen, extrán védett funkció az Apple ID megváltoztatása, az új ujjlenyomat/arc hozzáadása, a telefon pozícióját mutató Find My Phone funkció kikapcsolása, és persze magának az új biztonsági módnak a kikapcsolása. Vagyis pontosan azok, amiket egy tolvaj tipikusan azonnal megtesz egy lopott telefonnal, ha van hozzá jelszava. Ugyanez az extra védelem jár a telefonon tárolt jelszavak megmutatása és a készülék teljes törlése funkcióknak is többek között.

Az extra védelmi réteg csak akkor kapcsol be, ha a telefon a GPS-en keresztül azt látja, hogy szokatlan helyen tartózkodik (vagyis nem az otthonunkban, a munkahelyünkön, vagy olyan helyen, ahol jellemzően nagyon sok időt töltünk). A funkció egyelőre az iOS 17.3-as, egyelőre csak tesztverzióban elérhető változatában jelent meg, várhatóan pár hét múlva kapja meg minden felhasználó a végleges operációsrendszer-frissítést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!