A kutyák válogatósak, de azért nem nehéz őket lekenyerezni

2023. december 4. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nem mindegy, hogy milyen falatokkal jutalmazzuk a kutyákat – derül ki az ELTE Etológia Tanszék és a Symrise Pet Food kutatásából. Bár vannak olyan kutyák, amik látszólag gondolkodás nélkül minden ehető falatot felporszívóznak, de olyanok is akadnak, amik válogatósak. Ettől függetlenül általában a kevésbé finom falatok is motiválják a kutyákat.

Az első kísérlet során a kutatók megtanítottak 20 családi kutyát, hogy hogyan kell kicsomagolni egy jutalomfalatokkal teli dobozt. Miután ez megvolt, azt tanították meg nekik, hogy két különböző jutalomfalthoz (füstölt sonka és korpás keksz) két különböző hangot párosítsanak.

Ezek után újra dobozokat csomagoltattak ki velük, de azzal a különbséggel, hogy az egyik kísérlet közben a finom sonkához társított hangot játszották le, a másikban pedig a mindössze ehető korpás kekszhez tartozót. A dobozok üresek voltak, hogy a szaglásuk ne befolyásolja a viselkedésüket. Nem meglepő módon a finom hang hallatára gyorsabban bontották ki a dobozt, mint a korpás keksz hangja közben. A kísérletről egy Wes Anderson stílusú videó is készült.

A másik kérdés az volt, hogy mi is történik a kutyák agyában, amikor meghallják a hangokat. Még az asszociációs tréning előtt befektették a kísérleti alanyokat egy fMRI-ben, és megnézték, milyen reakciók lépnek fel az agyukban a hangok hallatára. Később ezt a tréning után is kipróbálták.

A második körben a reakció sokkal erősebb volt, mint az elsőben, hiszen a hangokhoz már kajákat kötöttek. A fókusz a jutalmazással kapcsolatos központokon volt, mint például a nucleus caudatus. Ez a tréning után mindkét hang esetében nagyobb aktivitást mutatott, de az agyi válasz a füstölt sonkával társított hangra volt igazán kiemelkedő.

„A korábbi kutatások főként a jutalmazás és annak elmaradása közötti különbségre fókuszáltak. A mi vizsgálatunk volt az első, ahol két különböző minőségű jutalomfalat agyi reprezentációjának különbségeit sikerült kimutatni. Ez rámutat, hogy a nucleus caudatus nem csupán a jutalmazás tényét képes feldolgozni, hanem különbséget tesz a jutalmak minősége között is”

– magyarázza Ujfalussy Dorottya, a vizsgálat vezető kutatója.

Persze kutya és kutya között ebben is sok különbség volt. Minél nagyobb különbséget találtak a két hang hallatán történő bontás között, annál erősebb különbséget sikerült detektálniuk a jobb nucleus caudatus-ban. Az viszont még nem egyértelmű, hogy vajon az erősebb agyi reakció van a motiváltabb viselkedés hátterében vagy esetleg fordítva. Laura V. Cuaya, a tanulmány első szerzője szerint valószínű, hogy a hatás nem egyirányú. Az eredményeiket a Scientific Reports című szaklapban publikálták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!