Szerencsére a szovjet katonák nem használták WC-papírnak Mátyás király oklevelét

2023. december 3. – 15:07

Szerencsére a szovjet katonák nem használták WC-papírnak Mátyás király oklevelét
Fotó: Hereditas Antikvárium

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi tárgy került árverésre pénteken a Hereditas Antikvárium aukcióján, ugyanis Mohács előtti középkori oklevél antikvár piacra kerülése manapság igen ritka. A Mátyás király által készíttetett, több évszázaddal ezelőtt íródott levél kikiáltási ára 10 millió forint volt, írta meg a Blikk az antikvárium bejegyzéséből.

Az oklevél magángyűjteményből került elő, Bálinger Béla, az antikvárium tulajdonosa szerint ez igazi csoda, hogy egyáltalán felbukkannak még ilyen dokumentumok.

Az írás egy Bereg megyei, azóta rég elnéptelenedett falu adományozásáról szól, és már önmagában az is szenzáció, hogy Hunyadi Mátyástól származik, hiszen nagyon kevés hasonló maradt fenn ebből az időszakból. Ami viszont még értékesebbé teszi, hogy egy olyan, Károly Róbert által kiadott birtokvásárlásra is utal, ami a történészek és levéltárosok előtt eddig ismeretlen volt.

A szakértő szerint a műkincsek és az évszázados dokumentumok a II. világháborút követő időszakot sínylették meg legjobban, a szovjetek hatalmas pusztítást végeztek.

Nem volt ritkaság, hogy több száz éves dokumentumokat használtak vécézés után, amihez hozzáfértek, azt tönkretették.

Bálinger szerint ha Mátyás király megbízása a pergamen helyett papírra íródott volna, valószínűleg nem is lenne már belőle semmi.

Ez a dokumentum azonban pergamenre készült, ami sokkal jobban ellenáll az idő múlásának. És persze nem lehet vécépapírként használni…

– mondta a Blikknek Bálinger Béla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!