Kagylókat drónoztak, majd egy 128 éves hajóroncsot talált két filmes Amerikában egy tó fenekén

2023. december 3. – 12:55

Kagylókat drónoztak, majd egy 128 éves hajóroncsot talált két filmes Amerikában egy tó fenekén
Fotó: Yvonne Drebert és Zach Melnick

Másolás

Vágólapra másolva

Egy filmrendező páros két évig forgatott egy dokumentumfilmet a Nagy-tavak invazív kagylóiról, és az egyik drónos forgatási napon véletlenül felfedeztek egy 128 éves hajóroncsot, amely feltehetően 1895-ben tűnt el.

A film készítői szerint a roncs az „Afrika” névre keresztelt hajó, ami 1895 októberében szenet szállított Ohióból Ontarióba, majd eltűnt a Huron-tóban a szezon eleji hóvihar közepén, 11 tengerésszel együtt. A Huron-tó egyébként a világ harmadik legnagyobb édesvizű tava.

Több mint egy évszázaddal később Yvonne Drebert és Zach Melnick fülest kapott a tudósoktól, miközben dokumentumfilmjükön dolgoztak. „A tengeri halak felmérését végző tudósok anomáliát észleltek szonárjukon, alapvetően egy szokatlan dudort egy egyébként lapos tómederben” – mondta Melnick.

A víz alatti videózásra specializálódott házaspár fogta ultragyenge fényű, nagy felbontású kamerarendszerét, és kiment az anomália helyszínére. Arra számítottak, hogy „egy rakás sziklát” fognak találni. Ehelyett, amikor távirányítású járművük 85 métert ereszkedett le, „egy hatalmas építmény bukkant fel a mélyből – a hajóroncs.”

Fotó: Yvonne Drebert és Zach Melnick
Fotó: Yvonne Drebert és Zach Melnick

A film készítői egy helyi tengertörténész és egy tengeri régész segítségével arra jutottak, hogy az Afrika névre keresztelt eltűnt hajót találták meg.

(Business Insider)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!