Először született élelmiszeripart és mezőgazdaságot érintő megállapodás az ENSZ klímacsúcsán

2023. december 1. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Először született mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő megállapodás az ENSZ Klímacsúcsán a BBC szerint.

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ éves találkozója elismerte, hogy az emberek termesztése és táplálkozása döntő tényező a globális felmelegedés szempontjából.

A BBC szerint 134 vezető politikus írta alá a COP28 mezőgazdasági, élelmezési és éghajlati cselekvési nyilatkozatát. Ezek az országok – köztük az USA, Kína és Brazília – együttesen a világ élelmiszertermelésének 70 százalékát állítják elő.

A megállapodás részeként ezek az országok ígéretet tettek arra, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemre irányuló terveikben figyelembe veszik az élelmiszeripar és mezőgazdaság miatt kibocsátott üvegházhatású gázokat.

Egy 2015-ös adat szerint az élelmiszeripar a globális felmelegedést okozó üveghatású gázok mintegy harmadáért felelős. A mezőgazdasági csoportok üdvözölték a mai nyilatkozatot, de figyelmeztettek, hogy az országoknak be kell tartaniuk ígéreteiket.

A kritikusok szerint azonban a bejelentés túlságosan homályos, és nem határozza meg, hogy a világ vezetői hogyan fognak fellépni az élelmiszertermeléssel kapcsolatos kibocsátások ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!