Ön szerint a kutyák vagy a macskák követik jobban az ember mutatását? – egy kutatásban letesztelték

2023. november 30. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

A kutyák jobban követik az emberi mutatást, mint a macskák – derült ki a Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legutóbbi tanulmányából.

A kutatók különféle feladatokkal tesztelik, hogy mennyiben hasonlítanak egymáshoz vagy különböznek a kutyák és a macskák. Máig nem eldöntött kérdés, vajon egyformán megértik-e az emberi kommunikatív jelzéseket, például a mutatást.

A mostani kutatásban a feladat látszólag nagyon egyszerű volt: két edényt tettek le a földre, az egyikbe jutalomfalatot rejtettek. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, majd megnézték, melyiket választják az állatok.

„Összességében a kutyák bizonyultak ügyesebbnek: lényegesen többször találtak rá a jutalomra, mint a macskák” – mondta Csepregi Melitta, társszerző. Azt is kiderült, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandóak választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot.

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt” – mondta Gácsi Márta, a kutatás vezetője.

Szerinte ezt a viselkedést magyarázhatja az is, hogy a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt. A kutatás vezetője szerint nem csoda, ha a macskáknak kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!