Hat bolygó ritmikus táncát fedezte fel a Cheops-űrtávcső

2023. november 29. – 17:01

Hat bolygó ritmikus táncát fedezte fel a Cheops-űrtávcső
A HD110067 rendszerének rezonáns bolygópályái. A jobb oldali kis ábrák páronként mutatják be a kölcsönös rezonanciákat úgy, hogy bizonyos időfelbontással felülnézetből ábrázolják a keringő bolygókat, amelyeket ezen időpontokban különböző színű vonalak össze is kötnek. A bal oldali nagy ábra ugyanezt mutatja mindegyik rezonancia-párra együtt – Ábra: Thibaut Roger / NCCR PlanetS

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan, különleges bolygórendszert találtak az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsövével, aminek bolygói rezonáns pályákon keringenek – derül ki a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet közleményéből. A kutatásban több magyar kutató is részt vett.

A rezonáns pálya azt jelenti, hogy a bolygók egymáshoz viszonyított helyzete periodikusan ismétlődik. Remek példa erre a Neptunusz és a Pluto tánca: a törpebolygó nyújtott, ellipszis alakú pályán mozog, ezért néha keresztezi a Neptunusz pályáját. Ütközni azonban nem fognak, mert 3:2 arányú rezonanciában keringenek, tehát amíg a Neptunusz háromszor kerüli meg a Napot, addig a Pluto kétszer. 1965-ben fedezték fel, hogy amikor a Pluto napközelpontban, azaz perihéliumban van (amikor pályája a legközelebb viszi a Naphoz), akkor a Neptunusz mindig 90 fokkal előtte vagy mögötte jár.

Vissza a felfedezéshez: a NASA TESS űrtávcsöve 2020-ban jelezte, hogy a HD110067 katalógusjelű csillag fényessége csökkent, ami arra utal, hogy bolygók haladtak át a csillag koronája előtt. A csillag nagyjából 100 fényévre van a Földtől, az északi éggömbön, a Bereniké Haja csillagképben látható. A tömege és a sugara nagyjából a Napunk 80 százaléka. Az előzetes elemzések arra jutottak, hogy két bolygó keringhet körülötte, és az egyik 5,642 nap alatt kerüli meg.

2022-ben a TESS újra észlelte a csillagot, és a régi és új adatok együtt kizárták az eredeti értelmezést. Inkább arra jutottak, hogy két egészen másmilyen bolygóról lehetett szó, ezért bevetették a Cheopsot.

Az új vizsgálatok során kiderült, hogy nem két, hanem három bolygóról van szó, amik rezonáns pályán mozognak. A legkülső 20,519 nap alatt kerülte meg a csillagot, a középső 13,673 nap alatt, a legbelső pedig 9,114 nap alatt. Tehát ahogy belülről kifelé haladunk, a keringési idő mindig nagyjából megmásfélszereződött.

Az ábrán látható, hogy amíg a c jelű bolygó egyszer körbe ért (azaz megtett 360 fokot), addig a b-n másfél év telt el, a d 240 fokot haladt, az e 160-at, az f 120-at, a g pedig 90-et.

Ábra: Hugh Osborn / Universität Bern
Ábra: Hugh Osborn / Universität Bern

Azonban még így is maradt néhány megmagyarázatlan adat, amikből kiderült, hogy még további három bolygó kering a csillag körül.

„A Cheops feltárta előttünk azt a rezonáns konfigurációt, amelynek ismeretében megjósolhattuk a többi keringési periódust”

– mondta Rafael Luque, a vizsgálatot végző egyik csillagász.

A rezonáns pályát a csillagászok egy animáción is bemutatták. Mindegyik bolygó a csillag korongja előtti áthaladásakor (lefelé – felénk – mutató sárga nyíl) egy-egy hang csendül fel, amelyek frekvenciája követi az egymást követő bolygók keringési frekvenciájában mutatkozó rezonanciát. A feliratok a bolygók felfedezéséről szolgáltatnak információt:

Az ilyen, rezonáns bolygórendszerek felfedezése segíthet megérteni a többi bolygórendszert is. Egylőre úgy néz ki, hogy a legtöbb rendszer így alakul ki, de az évmilliók során valami bezavar (például egy nagyobb tömegű bolygó, egy a közelben elhaladó másik csillag, egy nagyobb becsapódás), felborul az egyensúly, és a bolygók kizökkennek a rezonáns ritmusból. A csillagászok több olyan rendszert is ismernek, amin látszik, hogy régen rezonánsak voltak, viszont azok a rendszerek ritkák, amik megtartják a ritmust.

„Úgy véljük, hogy az összes rendszer csak körülbelül egy százaléka marad rezonancia-állapotban. A HD110067 bolygórendszer máig változatlan, ősi állapotát mutatja nekünk”

– magyarázta Luque.

Mindössze három olyan rezonáns bolygórendszer ismert, amiben hat bolygó van, ebből kettőt a Cheops fedezett fel, alig háromévnyi működés során. HD110067 a legfényesebb csillag, ami körül legalább négy bolygó kering. Ezek mindegyike kisebb, mint a Neptunusz, és valószínűleg kiterjedt légkörük van, ezért ideális célpontok a James Webb űrteleszkópnak és az ESA jövőbeli Ariel- és Plato-űrteleszkópjank.

2021-ben csillagászok hasonló felfedezésre jutottak, amikor megtalálták a TOI-128 csillagot, ami körül hatból öt bolygó rezonáns pályán kering. Ezt egy zenei megoldással érzékeltették.

A Cheops – Forrás: ESA
A Cheops – Forrás: ESA

A kutatás eredményeit A resonant sextuplet of sub-Neptunes transiting the bright star HD 110067 címmel publikálták a Nature folyóiratban. A tanulmányon több magyar kutató is dolgozott. Bárczy Tamás (ADMATIS Kft., Miskolc), Csizmadia Szilárd (Institut für Planetenforschung, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Berlin), Kiss László (HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Budapest), Simon Attila (Abteilung für Weltraumforschung und Planetologie, Physikalisches Institut, Universität Bern, Bern) és Szabó M. Gyula (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, Szombathely).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!