Aki kávézik, kisebb eséllyel lehet covidos

2023. november 19. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új laborkísérlet-sorozat szerint a kávé gátolja a koronavírus sejtekbe jutását – hívja fel a figyelmet egy új tanulmányra az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű szakmai Facebook-csoport bejegyzése.

Az in vitro (azaz nem embereken, hanem laborkörülmények között végzett) kísérletbe többféle koronavírus-variánst is bevontak: a gátlóhatás az alfa, a delta és az omikron esetében is megfigyelhető volt. A fertőzés kockázatának csökkentésében többek között szerepe volt annak a mechanizmusnak, hogy a kávé gátolta a vírus tüskefehérjéjének kötődését az ACE2 nevű emberi receptorhoz.

A hatás működött őrölt és instant kávéval, illetve koffeinmentessel is, mert nem a koffeinhez köthető, hanem a kávéban megtalálható klorogénsavhoz, izoklorogénsavhoz és más fenolszármazékokhoz. Nemcsak maga a kávé, de a rendszeres kávéivóktól levett szérumminták is produkálták a kockázatcsökkentő hatást. Az olyan, kávéivás során gyakran fogyasztott kiegészítők azonban, mint a tej vagy a tejszín, nem mutattak ilyen előnyt a Cell & Bioscience nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Az eredmények több más vizsgálat eredményeivel is egybevágnak. Egy korábbi kísérlet például arra jutott, hogy a kávéivók megfertőződési kockázata 10 százalékkal kisebb volt, mint a nem kávézóké.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!