Online hirdetések miatt zsarolás és hekkelés fenyegeti az uniós vezetőket

2023. november 17. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Zsarolás, hekkelés és kompromittálás” veszélye fenyegeti az európai vezetőket az Ír Polgári Szabadságjogi Tanács (ICCL) jelentése szerint, a jogvédő szervezet riportjában azt írja, hogy emiatt biztonsági válság van Európában. A jelentés szerint szinte minden weboldalon és alkalmazásban jelen van az a hirdetési technológia, ami olyan érzékeny adatokat oszt meg amerikai és uniós vezetőkről, alkalmazottakról, amelyek kiszolgáltatottá tehetik őket az online térben.

A probléma a széles körben használt Real-Time Biddinggel (RTB) kapcsolatos, ez az alkalmazás lehetővé teszi a valós idejű licitálást online aukciókon, és egy weboldal betöltéséhez szükséges idő alatt meghatározza, hogy milyen hirdetések jelenjenek meg a felhasználónál. Az alkalmazás szinte minden weboldalon és alkalmazásban jelen van, olvasható a jelentésben.

Az RTB-ágazat adatszabadsága komoly nemzeti veszélyt jelent. Felszólítjuk az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, az európai adatvédelmi hatóságokat és az Európai Bizottságot, hogy sürgősen cselekedjenek. Nem engedhetjük meg, hogy az iparág veszélynek tegye ki választott vezetőinket és a katonaságot

– közölte az ICCL, ami két jelentést is publikált a témában, az egyiket amerikai, a másikat az európai adatbiztonságról. Azt írják, hogy az ICCL több tízezer oldalnyi RTB-adatot vizsgált meg, és bírók, közművezetők és vezetők mellett amerikai és uniós katonai személyzetre és politikusokra vonatkozó érzékeny adatokat fedezett fel.

A jelentésből kiderül, hogy az alkalmazás a Cambridge Analytica stílusában pszichológiai profilalkotást végez a megfigyelt személyekről, mozgásukról, pénzügyi, mentális egészségügyi problémáikról és sebezhetőségükről, beleértve azt is, hogy ha esetleg például szexuális visszaélés túlélője. A jelentés szerint az RTB-n keresztül akkor is kiszivároghatnak a személyes adatok, ha a felhasználók biztonságos eszközöket használnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!