Kihaltnak hitt hangyászt, fákon élő garnélarákot és vak pókokat találtak egy indonéz hegységben

2023. november 12. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Mi jut eszébe, ha Sir David Attenbourugh-ra gondol? Ha egy rég elveszettnek hitt hangyászsünfaj, akkor váó, ezek szerint egy igazi természetkedvelő ínyenccel van dolgunk! Létezik ugyanis egy Attenborough-hangyászsün, ami Indonéziában él, és 1961-ben látták a vadonban utoljára – igaz, akkor kutatók haza is vittek egy példányt. Évtizedeken át kihaltnak hitték, csak néhány, a puha földben hagyott orrnyom árulkodott arról, hogy a faj még nem adta fel.

A New York Times most arról számolt be, hogy a többek között az Oxfordi Egyetem által is támogatott Expedition Cyclops kutatói újra felfedezték a hangyászt. A testét a sündisznóéhoz hasonló tüskék borítják, az orra olyan, mint egy hangyászé, a lábai pedig a vakondéra hasonlítanak. A bizarr kis állatot most Indonézia Pápua tartományában, a Küklopsz-hegységben találták meg újra, vadkamerák előtt battyogott át.

Ez a súlyosan veszélyeztetett faj egy az öt élő (és ismert) kloákás emlősfaj (Monotremata) közül. Rajta kívül tudunk még három másik hangyászsünfajról és a kacsacsőrű emlősről. A Monotremáták valamikor 200 millió évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy leválnak a többi emlőssel közös ős ágáról a családfán, hogy saját útjukat járják. Nem elevenszülők, hanem tojást raknak, de kicsinyeiket – mivel nincs mellbimbójuk – a pórusaikon át anyatejjel etetik. A hosszú orrukkal megérzik a prédájuk mozgását és elektromos nyomát.

Hé, ennek nem ott van a helye!

Az Expedition Cyclops azonban más, egészen különleges felfedezésre is jutott: találtak egy garnélarákot. Ez önmagában nem tűnhet nagy hírnek, főleg akkor, ha belegondolunk, hogy az egyedek alig nagyobbak, mint egy rizsszem. Na de ezeket nem a régió vizeiben találták, hanem egy, a hegycsúcs közeli erdős részen. A fákon, a mohán, a földben, kövek alatt, sőt, rothadó farönkökben is.

„Ez egy elég furcsa teremtmény. Egészen lenyűgözött mindenkit”

– mondta Leonidas-Romanos Davranoglou, a csapat fő entomológusa (rovartudósa), az Oxfordi Egyetem kutatója.

Kilenc hasonló garnélafajt ismerünk, de azok általában a tenger közelében, leginkább a parton élnek. A most felfedezett rákocskák jóval beljebb merészkedtek, amivel igencsak megnehezítik a kutatók dolgát, ugyanis nem könnyű a terep – a lesben álló mérges kígyókról és a fákon élő piócákról nem is beszélve. Davranoglou azt mondta a NYT-nak, hogy egyszer, amikor a hegyről jött le, akkorát esett, hogy eltörte a kezét.

A kutatók 80 kamerát állítottak fel, amik végül 14 használható fotót és négy használható videót készítettek a hangyászsünről, amit csak az utolsó napokban szúrtak ki a felvételeken.

Fotó: Expedition Cyclops
Fotó: Expedition Cyclops

Jelenleg nagyjából 2000 eltűnt állat- és növényfajt tartanak számon világszerte. Ezek azok az állatok, amikről legalább tíz éve nem készült új tudományos feljegyzés. Ahogy az emberiség terjeszkedik, fogynak a természetes élőhelyek, ezért az Expedition Cyclops szakemberei szerint nagyon fontos, hogy minél több fajról kiderüljön, hogy kihalt-e, vagy sem.

Szerencsére egy másik ilyen faj egyedeit is megtalálták. A Mayr-mézevő egy kampós csőrű, hosszú farkú madár, amiről 15 éve nem készül tudományos feljegyzés vagy videó.

Ezek mellett több, a tudomány számra teljesen új fajjal is találkoztak. Méghozzá akkor, amikor egy túra során az egyik kutató alatt beszakadt a talaj, és egy addig ismeretlen barlangrendszerre nem bukkantak, ami tele volt vak pókokkal és tücskökkel, és még egy új skorpiót és legalább három új kétéltűt is találtak. Az új fajokat azokról a helyi diákokról és segítőkről tervezik elnevezni, akik rengeteget segítettek az expedíció során a nyomkövetésben és a kamerák optimális elhelyezésében.

Bár a hegység nagy része természetvédelmi területnek számít, a környező dzsungelek nem, így a fakitermelés, a bányászat és a földművesek területszerzése miatt ezek az élőhelyek is egyre nagyobb veszélyben vannak. Az expedíció szervezői abban bíznak, hogy felfedezéseik elősegítik majd, hogy egyre nagyobb területek kapjanak védett státuszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!