Megtette első tesztrepülését az amerikai légierő új nehézbombázója, a B-21 Raider

2023. november 11. – 07:00

Megtette első tesztrepülését az amerikai légierő új nehézbombázója, a B-21 Raider

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerrel megtette első tesztrepülését az Egyesült Államok új harci repülőgépe, a Northrop Grumman hadiipari óriáscég által fejlesztett B-21 Raider – jelentette be a légierő szóvivője. A lopakodó technológiával felszerelt, nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas nehézbombázó a kaliforniai Palmdale-ben emelkedett a levegőbe.

A légierő szóvivője az MTI beszámolója szerint a tesztrepülésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok kritikus fontosságú lépések annak érdekében, hogy „nagy hatótávolságú, beható csapáserőt érjenek el, ami elrettentést jelent az Egyesült Államok, szövetségesei, partnerei ellen tervezett az agresszióval és stratégiai támadásokkal szemben”.

A B-21 Raider az elődjéhez, a B-2 Spirithez hasonlóan, a géptesttel egybeépült V-szárnyú kialakítású, ugyanakkor az ellenálló képessége jobb, a felhasznált anyagoknak és fejlettebb technológiának hála. A tervek szerint egyelőre 100 darab készül belőle, több változatban. Pilóta vezette és földről irányított, pilóta nélküli változatai is lesznek.

A B-21 Raider a maga kategóriájában több mint 30 év után az első új fejlesztésű harci gép lesz az amerikai légierőnél. A Raider elődje, B-2 Spirit első repülése még 1989-ben volt, első bevetése pedig 1999-ben Koszovóban. A modellből 135 darab legyártását tervezték, ám végül csak 21 készült el, részben a 90-es évek elején megváltozott geopolitikai környezet, részben a rendkívül magas gyártási költség miatt.

A Raider-program szinte minden eleme szigorúan titkos, amivel elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy Kína tudomást szerezzen a gép technológiájáról, és hasonló modellt legyen képes előállítani – ahogyan ez például az F-35-ös vadászgép esetében megtörtént. A tervek szerint a projektre 30 év alatt 200 milliárd dollárt költ majd az amerikai védelmi minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!