Egyre jobban ellenáll a kezeléseknek a tripper, de most új gyógyszert találtak, amiből egy pirula is elég lehet

2023. november 11. – 06:42

Egyre jobban ellenáll a kezeléseknek a tripper, de most új gyógyszert találtak, amiből egy pirula is elég lehet
A Neisseria gonorrhoeae elektronmikroszkóp alatt – Fotó: IMAGE POINT FR / BSIP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kankó, más néven tripper vagy gonorrhoea egy olyan bakteriális fertőzés, ami szexuális úton terjed, és már évezredek óta kínozza az emberiséget. Ez azt jelenti, hogy a fertőzés mögött álló Neisseria gonorrhoeae ez idő alatt remekül alkalmazkodott, és egy ideje már a modern orvostudomány fegyvereinek, az antibiotikumoknak is egyre inkább ellenáll. A WHO szerint már olyan is létezik, hogy szupergonorrhoea, ami szinte minden antibiotikumra rezisztens.

Manapság az ajánlott kezelés két gyógyszer keveréke, egy ceftriaxone-azithromicin oltás. Ezeket eleinte külön használták, de a baktérium ennyinek már simán ellenáll. A koktél egy darabig nagyon hatékonyan működött, de a Neisseria gonorrhoeae már ezt is egyre ügyesebben kerüli ki.

2022-ben 82 millió új fertőzöttet regisztráltak, és általában nagyjából a felüknél nem jelentkeznek tünetek. A maradék 50 százaléknál viszont igen, például égő érzés vizeléskor vagy ízületi fájdalom, de ha nem kezelik, akkor akár meddőséghez is vezethet, gyerekeknél pedig vakságot vagy akár halált is okozhat.

Itt jön a képbe a zoliflodacin. A New York Times azt írja, hogy ez egy olyan új, még kísérleti fázisban lévő antibiotikum, amit egészen máshogy fejlesztettek, mint a hagyományos gyógyszereket, és elvileg elég egy pirula belőle ahhoz, hogy legyőzze a fertőzést.

A nagy gyógyszergyártók egy ideje már nem fektetnek komolyabb forrásokat antibiotikum-kutatásokba, mert nem egy jövedelmező ágazat. A zoliflodacint egy nemzetközi nonporfit, a GARDP és egy amerikai gyógyszercég, a Innoviva Specialty Therapeutics fejlesztette ki, 20 ország és az Európai Unió támogatásával. A fázis 3-as kísérletek költségét a nonprofit állta, cserébe 160 országban a GARDP árulhatja majd a gyógyszert. Az Innova kapta meg a jogot arra, hogy a gazdagabb országokban értékesítse az új antibiotikumot.

Ezzel remélhetőleg sikerül elérni, hogy az antibiotikum azoknak is azonnal megfizethető lesz, akiknek a legnagyobb szüksége van rá, és nem száll el az ára annyira, hogy mondjuk Afrika szegényebb régióiban teljesen elérhetetlen legyen. Ez a fajta megoldás lehet majd az antibiotikum-fejlesztés jövője, mert a hagyományos módszerrel senki nem fog meggazdagodni egy egyadagos gyógyszeren, de egy ilyen összefogással el lehet érni, hogy mégis fejlesszenek fontos, de nem túl jövedelmező gyógymódokat.

A 925 fős fázis 3-as vizsgálat során arra jutottak, hogy a zoliflodacin legalább annyira hatásos, mint a mostanában használt ceftriaxone-azithromicin koktél. A húgyútban jelentkező tüneteknél volt kifejezetten hatásos, a torokban vagy a vastagbélnél felmerülők ellen annyira nem. De a fejlesztők szerint már az is jó hír, hogy az egyik leggyakoribb tünetegyüttest kezelni tudják. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy viszonylag kevés résztvevő volt, aki az utóbbi két régióhoz köthető panasszal vett részt a kísérleten.

Persze nem kizárt, hogy a baktérium erre a hatóanyagra is rezisztens lesz, de ezt a fejlesztő közösség igyekszik minél nehezebbé tenni. Rezisztencia nagyon leegyszerűsítve akkor tud gyorsan kialakulni egy antibiotikum ellen, ha sokan sok mindenre szedik. A csoport azonban szerződésbe foglalta, hogy a zoliflodacint kifejezetten csak a gonorrhoea kezelésére árusítják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!