Tudósok kiszámolták, hogy mennyire halálos a magány

2023. november 10. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a magány nagyban növeli a halandóságot: nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik ritkán vagy soha nem találkoznak a szeretteikkel. A Glasgow-i Egyetem kutatói 458 ezer ember adatait elemezve számolták ki, hogy az egyedüllét, a szociális izoláció valamilyen formája és a magány érzése mennyiben növeli a halál kockázatát, írja a Guardian. A vizsgált populáció átlagéletkora 57 év volt, és az adatokon keresztül átlagosan több mint 12 éven keresztül tudták nyomon követni az életük alakulását.

Akiket soha nem látogattak rokonok vagy barátok, 53 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében. Ez az arány 48 százalék volt azok között, akik egyedül éltek, de az is nagyban növelte a kockázatot, ha nem volt olyan ember a környezetükben, akiben megbízhattak volna.

Még nagyobb kockázatnak voltak kitéve azok, akik többféle módon is megtapasztalták a szociális izolációt. Akiket soha nem látogattak rokonok vagy ismerősök, 77 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen okból kifolyólag. Ezek az emberek értelemszerűen nagyobb eséllyel haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegség vagy stroke következtében, mint azok, akik napi rendszerességgel éltek szociális életet. A kutatók számításai szerint már havi egy találkozó is érdemben képes csökkenteni a halál kockázatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!