Zaklatási vádak és pedofília miatt leállították az egyik legnépszerűbb videochat-oldalt

2023. november 9. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

14 év után leáll az egyik legnépszerűbb élő videochat-portál, az Omegle, ami a Chatroulette-hez hasonlóan random kapcsolt össze embereket a felületen keresztül élőben. Az ok elsősorban az, hogy számos felhasználó jelentett zaklatást és visszaélést a portállal kapcsolatban, több mint 50 pedofilperben is megnevezték például, írja a BBC. Az Omegle a Covid-járvány idején egyre népszerűbb lett a gyerekek és a fiatalok körében is. A Semrush webhelyfigyelő elemzői szerint az Omegle havonta 73 millió látogatót számlált, főként Indiából, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Mexikóból és Ausztráliából.

Leif Brooks alapítója azt mondta, hogy a weboldal működtetése „már nem fenntartható sem anyagilag, sem pszichológiailag”. „Nem lehet becsületesen levonni a tanulságokat az Omegle-vel kapcsolatban anélkül, hogy be ne ismernénk, egyesek visszaéltek vele, többek között kimondhatatlanul szörnyű bűncselekmények elkövetésére” – írta.

A TikTok videómegosztó platform nemrég betiltotta az Omegle-re mutató linkeket, miután a BBC 2021-es vizsgálata úgy találta, hogy a webhelyen idegeneknek mutogatják magukat a kiskorúak. Az Internetfigyelő Alapítvány (IWF) szerint a világjárvány miatti lezárások óta több mint tízszeresére nőtt a kamerák előtt szexuális aktusokat végrehajtó kiskorúak száma.

„Őszintén szólva nem akarok szívrohamot kapni a 30-as éveimben” – tette hozzá. Az Omegle weboldalán egyébként Brooks hosszú magyarázattal szolgál a megszüntetésre, és azt is felvázolja, hogyan született meg a chatportál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!