Megmérték, milyen nehéz az immunrendszer

2023. október 29. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valamilyen oknál fogva mindig is érdekelte, vajon milyen nehéz lehet az emberi immunrendszer, biztosan nagyon örül majd az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatásának: a szakértők ugyanis megmérték, mennyit nyom az a nagyjából egybillió sejt, ami az immunfolyamatokért felelős a szervezetben. Kiderült, hogy az adott ember méretétől függően 1-1,2 kilogrammot, írja a New Scientist.

„Az immunrendszer egy összetett rendszer, amely sok különböző sejttípust tartalmaz, különböző alapvető funkciókkal” – mondta Ron Milo, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója. A limfociták például olyan fehérvérsejtek, amelyek antitesteket termelnek a vírusok és más kórokozók ellen. A hízósejtek szabályozzák a szervezet sérülésekre adott gyulladásos válaszát.

Milo és kollégái korábbi kutatások alapján megbecsülték, mennyi az összes, immunrendszerhez köthető sejt, és ebből mennyi van egy átlagember szervezetében. Ezt kombinálták a szövettípusokból származó minták laboratóriumi elemzésével, amelyeket több, megközelítőleg azonos korú férfitól és nőtől, illetve 10 éves gyerekektől gyűjtöttek. Egyik résztvevőnek sem volt olyan ismert egészségügyi problémája, ami befolyásolhatta volna az eredményeket.

A csapat megállapította, hogy egy 73 kilogrammos, 20 és 30 év közötti férfinak körülbelül 1,8 billió immunsejtje van, amelyek együttesen nagyjából 1,2 kilogrammot nyomnak. Egy 60 kilogrammos, hasonló korú nőnek 1,5 billió immunsejtje van, amelyek összesített súlya 1 kilogramm. A tízéves gyerekeknél az immunsejtek száma egybillióra csökken, így az immunrendszer megközelítőleg 0,6 kilogrammot nyom.

Mindegyik vizsgált csoportban a limfociták és a neutrofilek tették ki az összes immunsejt 40 százalékát, illetve az immunrendszer teljes tömegének 15 százalékát. Ezek a sejtek elsősorban a csontvelőben, a nyirokcsomókban és a lépben találhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!