A Halottak Könyvéből is találtak részleteket egy egyiptomi nekropoliszban

2023. október 29. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy különlegesen hosszú, 13-15 méteres, a Halottak Könyve szövegével teli papiruszt találtak régészek a múmiákkal együtt eltemetve a Tunah Al Jabal-i nekropoliszban, írja a Heritage Daily. A most feltárt temető magas rangú tisztviselők és papok végső nyughelyeként szolgált az Újbirodalom idején, vagyis valamikor a Kr. e. 16-14. század között.

A Halottak Könyve az ókori egyiptomiak útmutatója volt a túlvilághoz. A nevét a modern időkben kapta, gyakorlatilag ókori egyiptomi szövegek sorozatát takarja, amelyekről az egyiptomiak azt hitték: segít a halottaknak eligazodni az alvilágban. E szövegek másolatait néha a halottakkal együtt temették el, ahogyan a Tunah Al Jabal-i nekropoliszban is tették.

Tunah Al Jabal területén található Egyiptom legkiterjedtebb görög-római nekropolisza, amelynek története az Újbirodalomig nyúlik vissza, és egészen a római korig tart.

Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleményben jelentette be a felfedezést, azt írta, hogy a temetőben „több száz régészeti lelet található, köztük amulettek, dísztárgyak, valamint múmiákat rejtő kő- és fakoporsók”. A lelőhelyen megőrzött múmiák között egy bizonyos „Jahuti asszony” maradványai is voltak, aki „az Amun-templom bikáinak felügyelője” címet viselte, valamint egy „Nani asszonynak” nevezett nő múmiája is, aki a templomban zenélt.

A másik koporsón talált metszetek arra utaltak, hogy az egyik „Ta-de-Isa asszonyhoz”, „Eret Haru” lányához tartozott, aki a Djehutiként ismert istenség főpapja volt. A koporsó mellett két fadobozt találtak, amelyekben a nő szerveit tárolhatták.

A papiruszról a régészek többet nem árultak el, csak azt, hogy jó állapotban maradtak fenn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!