Elon Musk: Bill Gates hibbant és ízig-vérig seggfej, pedig megpróbáltam megkedvelni

2023. október 17. – 10:27

Elon Musk: Bill Gates hibbant és ízig-vérig seggfej, pedig megpróbáltam megkedvelni
Elon Musk a Cape Canaveral-i indítótoronyban – Fotó: Jehn Balajadia

Másolás

Vágólapra másolva

Október 31-én jelenik meg magyarul, a világpremierrel egy időben Elon Musk életrajza a Helikon Kiadónál. A Walter Isaacson által írt biográfiát Makovecz Benjámin fordította. A megjelenés előtt csak a Telexen olvashatók részletek a könyvből.

Bill Gates

Hahó, szeretnélek meglátogatni, hogy beszélgessünk jótékonysági dolgokról meg a klímaváltozásról – mondta Bill Gates Musknak 2022-elején egy találkozón, amelyen történetesen mindketten részt vettek. Musk a részvényeladásai nyomán adóoptimalizálási okokból 5,7 milliárd dollárt helyezett egy saját maga által alapított jótékonysági alapba. Gates, aki akkoriban ideje nagy részét jótékonykodással töltötte, több gondolatot is szeretett volna megosztani vele.

Korábban már volt néhány barátságos hangulatú találkozásuk, többek között akkor, amikor Gates a fiával, Roryval ellátogatott a SpaceX-hez. Musk, aki a tech-szakemberek többségével szemben mindig is a Microsoft operációs rendszerét kedvelte legjobban, nagyszerűen megértette magát azzal a pasassal, aki fáradhatatlan munkával és kemény kézzel építette fel a vállalkozását. Megbeszélték, hogy összehoznak egy találkozót, és Gates, aki egész sereg titkárt és asszisztenst foglalkoztat, megígérte, hogy az irodája fel fogja keresni Musk programszervezőit.

Nincs programszervezőm – mondta Musk. Már korábban úgy döntött, hogy megszabadul a személyi asszisztensétől és a programszervezőjétől, mert teljes ellenőrzést akart az időbeosztása fölött. Csak szólj a titkárodnak, hogy hívjon fel. Gates bizarrnak találta, hogy Musknak nincs efféle személyzete, azt meg nem érezte volna helyénvalónak, hogy valamelyik asszisztensével hívassa fel, így aztán ő maga telefonált, és megbeszéltek egy időpontot, amikor el tud repülni Austinba.

Most szálltam le – sms-ezte 2022. március kilencedikén délután.

Remek – válaszolt Musk, és leküldte Omar Afshart a Gigafactory bejáratához, hogy fogadja a vendéget.

Azok nem túl népes csapatában, akiket a világ leggazdagabb embereinek szokás nevezni, Musk és Gates némiképp hasonlítanak egymásra. Mindketten analitikus gondolkodásúak, hihetetlen mértékben képesek az összpontosításra, szellemi magabiztosságuk olykor az önteltség, a pökhendiség határát súrolja, és egyikük sem tudja elviselni a hülyéket maga körül. Két ilyen személyiség előbb-utóbb nagy valószínűséggel összeütközésbe kerül egymással, ami meg is történt akkor, amikor Musk körbevezette a gyárban Gatest.

Gates azt állította, hogy az akkumulátorok soha nem lesznek képesek elegendő energiával ellátni egy nyergesvontatót, és a napelemek aligha játszhatnak jelentős szerepet a klímaválság megoldásában. Megmutattam neki a számításokat – mondja Gates. – Ez olyan terület, ahol én nyilvánvalóan tudtam valamit, amit ő nem. A Marssal kapcsolatos véleményét is kendőzetlenül fogalmazta meg. Én nem vagyok a Mars híve – mondta Gates egy későbbi beszélgetésünk során. – Musk túltolja ezt a Mars-dolgot. Hagytam, hogy kifejtse, amit a Marsról gondol, de elég bizarr dolgokat gondol… Elég őrült gondolat, hogy talán itt a Földön kitör egy nukleáris háború, tudod, és az emberek, akik a Marson vannak, életben maradnak, aztán miután mi itt mind legyilkoltuk egymást, akkor visszajönnek.

Gatest mindazonáltal lenyűgözte a gyár, amelyet Musk épített, és az, hogy a legapróbb részletekbe menően ismert és értett minden gépet és folyamatot. Bámulta a SpaceX-et azért a teljesítményért is, hogy hatalmas számban bocsátott fel Starlink-műholdakat, és az űrből képes internetet szolgáltatni. A Starlink megvalósította azt – mondja –, amit húsz évvel ezelőtt én is megpróbáltam a Teledesickel.

A séta végén jótékonysági témákra terelődött a beszélgetés. Musk kijelentette, hogy szerinte a programok jó része baromság. Úgy becsülte, hogy minden erre fordított dollárból mindössze huszonöt centnek van valódi hatása. A klímaváltozásért sokkal többet tehet, ha a pénzt a Teslába fekteti.

– mondta erre Gates –, mutatok neked öt, egyenként százmilliós programot. Beszélt a menekültügyről, az amerikai iskolákról, az AIDS gyógyításáról, egyes moszkitófajok genetikai módszerekkel való kiirtásáról és olyan, genetikailag módosított növényekről, amelyek képesek ellenállni a klímaváltozás hatásainak. Gates nagyon elkötelezett filantróp; megígérte Musknak, hogy hosszú listát állít össze neki az ötleteiről.

Volt egy kényes kérdés, amiről beszélniük kellett. Gates shortolta a Tesla részvényeit; nagy összeget tett arra, hogy az értékük csökkenni fog. A lépés tévedésnek bizonyult; akkorra, amikor Austinba érkezett, már 1,5 milliárd dollár volt a vesztesége. Muskot erősen bosszantotta a dolog. A shortolók az ő személyes poklának legalsó bugyrában foglaltak helyet. Gates azt mondta, hogy sajnálja, de Muskot ez nem engesztelte ki. Bocsánatot kértem tőle – mondja Gates. – Amikor megtudta, hogy shortoltam a Tesla részvényeit, nagyon rohadtul viselkedett velem, de hát ő annyi emberrel viselkedik nagyon rohadtul, hogy nem szabad nagyon mellre szívni.

A nézeteltérés valójában a mélységesen különböző gondolkodásmódjukat tükrözi. Amikor megkérdeztem Gatest, hogy miért shortolta a Teslát, ő azt felelte: arra számított, hogy az elektromos autók kínálata messze túl fogja haladni a keresletet, ami az árak csökkenését fogja eredményezni. Én bólogattam, de a kérdésre nem kaptam választ: miért shortolt? Gates rám nézett, mintha azt gondolná, hogy nem értettem meg, amit épp most magyarázott el, és megismételte, mintha mi sem lenne nyilvánvalóbb: azt hitte, hogy a Tesla shortolásával pénzt kereshet.

Musktól teljességgel idegen ez a fajta gondolkodás. Ő hitt a küldetésben, hogy el kell indítania a világot az elektromos járművek használata felé, és minden rendelkezésre álló pénzét belefektette a cél elérésébe annak ellenére, hogy ez nem tűnt biztos befektetésnek. Hogy mondhatja valaki – kérdezte tőlem pár nappal Gates látogatása után –, hogy szenvedélyes harcosa a klímavédelemnek, miközben olyasmit tesz, ami csökkentheti a klímavédelemért legtöbbet tevő vállalat értékét? Ez tiszta képmutatás. Hogyan akarhat egy fenntartható energiával működő autókat gyártó cég kudarcán pénzt keresni?

Claire Bouchernek, Musk barátnőjének, akit, előadóművészként Grimes néven ismer a világ, megvolt a saját magyarázata. Azt hiszem, ez egy kicsit inkább csak faszméricskélés – jegyezte meg.

Gates ígéretéhez híven április közepe táján elküldte Musknak a saját maga által írt cikket a jótékonykodás lehetőségeiről. Musk egyetlen kérdéssel válaszolt: Még mindig van félmilliárd dolláros short pozíciód a Tesla ellen?

Gates a washingtoni Four Seasons hotel éttermében üldögélt a fiával, Roryval, aki akkoriban kezdte a doktori iskolát. Elnevette magát, megmutatta az üzenetet Rorynak, és megkérdezte tőle, mit válaszoljon.

Modd csak azt, hogy igen, aztán gyorsan válts témát – javasolta Rory.

Gates kipróbálta a dolgot. Sajnálattal mondom, hogy nem zártam le – írta. – Szeretnék beszélni veled a jótékonysági lehetőségekről.

A fogás azonban nem vált be. Musk azonnal visszalőtt. Nem tudom komolyan venni a klímaváltozással kapcsolatos jótékonykodásodat, amíg komoly short pozíciót tartasz fenn a Teslával szemben, miközben ez a vállalat tesz legtöbbet a klíma megóvásáért.

Musk mérgében nagyon komisz tud lenni, kivált a Twitteren. Kirakott egy képet Gatesről, amelyen golfpólót visel, és a hasa úgy domborodik előre, mintha terhes lenne. Arra az esetre, ha gyorsan meg akarsz szabadulni a merevedéstől – tette hozzá.

Gates tényleg nem értette, miért jött ki a sodrából Musk, amiért shortolta a részvényeit, Musk meg azt nem tudta felfogni, hogy miért van ezen annyira meglepve Gates. Ekkor győződtem meg végleg arról – írta nekem közvetlenül a Gatesszel folytatott üzenetváltás után –, hogy egyértelműen hibbant (és ízig-vérig seggfej). Pedig tényleg próbáltam megkedvelni.

Gates sokkal megbocsátóbb volt. Később, még ugyanabban az évben Washingtonban részt vett egy ebéden, ahol néhányan Muskot bírálták. Akármit gondoltok is Elon viselkedéséről – szólt közbe Gates –, a mi korunkban senki nem tett annyit az innováció és tudomány határainak tágítása érdekében, mint ő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!