40 év után leáll az egyik leghíresebb fúziós kísérleti berendezés

2023. október 14. – 08:26

40 év után leáll az egyik leghíresebb fúziós kísérleti berendezés
Fotó: A JET belsője, a kép felére utólag rászerkesztett plazmával – Forrás: EUROfusion / Energiatudományi Kutatóközpont

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan leáll az egyik leghíresebb fúziós berendezés, a Nagy-Britanniában található JET (Joint European Torus), írja a BBC. Az eszközön rengeteg fontos tudományos áttörést értek el, legutóbb például magyar résztvevőkkel sikerült fúziósenergia-rekordot felállítani itt.

A JET jelenleg még az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának oxfordi telephelyén üzemel, és ez a világ legnagyobb és egyetlen, valós fúziós üzemanyaggal üzemelni képes tokamak berendezése.

A tokamak egy olyan berendezés, ami képes magas hőmérsékletű plazmát tárolni, méghozzá egy elektromágnes által létrehozott mágneses mezőben. Na de nem akármilyen, hanem tórusz alakú mágneses mezőben. Tórusz alakú például az amerikai filmekből ismert lyukas fánk vagy a kerékpár belső gumija.

A JET 40 éve működik, az első kísérletet 1983-ban végezték itt, ekkor érte el az első plazmát, ami annyit jelent, hogy bekapcsolták a berendezést, és bizonyították, hogy működik. A JET deutérium-trícium keverékével működik, ami a fúziós reaktorok leghatékonyabb reakcióját állítja elő. A világon először itt próbálták ki ezt az üzemanyagkeveréket 1991-ben.

A berendezés tartja a fúziós kísérlet során termelt legtöbb energia világrekordját – 59 megajoule (MJ) öt másodperces impulzus alatt.

Az utolsó kísérlet szombaton ér véget a JET-ben, ez arra fókuszál, hogy a plazmát stabilabbá tegyék, jobban szétosszák a teljesítményterhelést, valamint a reaktorban lévő anyagokat oly módon javítsák, hogy azok jobban ellenálljanak a körülményeknek.

A szétszerelés során is sokat tanulhatnak a kutatók a JET-ből: elemezni fogják, hogy mi történt a reaktor anyagaival, hogyan változtak meg a kísérletek során. Ez segíteni fog más fúziós helyek jobb karbantartásában.

Az Egyesült Királyság kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy mától 2027-ig 650 millió fontot költ egy alternatív brit fúziós programra. Ez magában foglalja a STEP névre keresztelt új, nottinghamshire-i fúziós energiaerőmű prototípusát is. Közben pedig mindenki arra vár, hogy az ITER, a világ első fúziós kísérleti erőműve végre megépüljön, és szolgálatba álljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!