Hárommillió dollárba kerül a 4,5 méteres japán robot, amiből ötöt is eladna fejlesztője

2023. október 2. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Mobile Suit Gundam animációs sorozat robotjára emlékeztető négykerekű robotot fejlesztett a tokiói székhelyű Tusbame Industries startup cég. A Reuters híre szerint a roboton két évig dolgoztak, és a startup tulajdonosa azt reméli, hogy akár öt darabot is el tud majd adni belőle – igaz, darabja 3 millió dollárba (kb. 1,1 milliárd forintba) kerül.

Az ARCHAX-nak nevezett robotot nem mesterséges intelligenciának, hanem embernek kell irányítania úgy, hogy a vezető beül a pilótafülkébe, ahol monitorokon látja a testre rögzített kamerák képeit. A pilóta a törzs belsejéből joystickokkal tudja irányítani a karokat és a kezeket. Tulajdonosa reméli, hogy hasznát tudják majd venni katasztrófáknál vagy akár az űriparban is.

A 3,5 tonnás robot, amelyet a Japán Mobility Show-n mutatnak be szeptemberben kétféle üzemmóddal rendelkezik: egy álló robot üzemmóddal és egy jármű üzemmóddal, amelyben akár 10 km/órás sebességgel is képes haladni.

Fotó: Issei Kato / Reuters
Fotó: Issei Kato / Reuters

„Japán nagyon jó az animációban, a játékokban, a robotokban és az autókban, ezért úgy gondoltam, nagyszerű lenne, ha egy olyan terméket tudnék létrehozni, amely ezeket az elemeket ötvözi” – mondta Joshida Rjó, a Tsubame Industries 25 éves vezérigazgatója. „Valami olyasmit akartam létrehozni, ami azt üzeni: ‘Ez Japán’” – tette hozzá Joshida, aki eredetileg egyébként egy járművet szeretett volna tervezni.

Joshida már korán érdeklődött a gyártás iránt: nagyapja vasműhelyében tanult meg hegeszteni, majd egy myoelektromos kézprotéziseket gyártó céget alapított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!