Újra elhalasztotta a NASA az „arany kisbolygóhoz” induló küldetést

2023. október 1. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

A 16 Psyche nevű aszteroida a naprendszer egyik legkülönlegesebb objektuma. Nagyjából 220 kilométer átmérőjű, a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övben kering, de nem ez az érdekes benne, hanem hogy ez a legnagyobb a jelenleg ismert összes M-típusú aszteroida közül. Az M itt azt jelenti, metal, azaz fém, vagyis az ilyen aszteroidák magja fémből áll. A 16 Pshychet a csillagászok mérései szerint elég nagy részben aranyból.

Bár erről könnyű arra asszociálni, hogy a kitermelése milliárdossá tenné az űrbányászokat, sőt, talán az egész világgazdaság összeomlana, ha sok millió tonna arany ömlene rá, szó szerint az égből, valójában ez azért a technikai fejlettség mostani szintjén nem annyira gyakorlati probléma, a galaktikus arany kitermelése és hazahozása egyelőre csak álom. Persze a dolog ettől még rendkívül izgalmas, pusztán tudományos szempontból is, a NASA már tavaly októberben bejelentette, hogy odaküld egy űrszondát alaposabban megvizsgálni az „arany kisbolygót”, ahogyan a sajtó elnevezte a 16 Psychet.

A több mint egymilliárd dollárba kerülő küldetés azonban elég nyögvenyelősen indul, azazhogy nem indul: az amerikai űrhivatal most éppen azt a hírt adta ki, hogy újabb csúszást szenved a szonda indulása. Ezúttal a SpaceX rakétájával adódtak gondok, aminek a hátán a szonda elindul a több százmillió kilométeres útjára (korábban a navigációs szoftver és a kommunikációs rendszer tesztelésekor bukkantak hibákra, és halasztották el az indulást). A mostani késés elvileg nem túl nagy, az októberi 5-i indulási dátum egy hetet csúszik csak. A jelenlegi menetrend szerint a szonda 2029 nyarán ér az aszteroidához, és körülötte keringve részletesen feltérképezi majd a 16 Psychet a domborzatától egészen a magjának pontos összetételéig. Leszállni és mintákat hazahozni azonban ez az űrjármű nem lesz még képes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!