Kapcsolatot találtak a fogamzásgátló tabletta és a depresszió között

2023. szeptember 29. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyszabású, megfigyelésre alapuló kutatás összefüggést talált a kombinált fogamzásgátló tabletták szedése és a depresszió között, főleg a gyógyszerszedés elején, írja a Science Alert.

Az Epidemiology and Psychiatric Sciences szaklapban megjelent tanulmányhoz svéd, ausztrál és dán kutatók 264 557 ember adatait vizsgálták meg, amelyeket a brit biobankból húztak le. A kutatás megerősítette a korábbi tudományos eredményeket: a kombinált, vagyis progeszteront és ösztrogént is tartalmazó fogamzásgátló tabletták és a depresszió megnövekedett kockázata között van összefüggés.

A kutatás kimutatta, hogy azokhoz képest, akik soha nem szedtek kombinált fogamzásgátló tablettát, az ilyen védekezési módszerbe kezdők esélye a depresszió diagnózisára 80 százalékkal megemelkedett a szedés első két évében. A tinédzserek a legfogékonyabbak a betegségre, a szedés első két éve alatt a 20 éven aluliak esélye a depresszióra 95 százalékkal megemelkedett a kontrollcsoporthoz képest.

Az idő elteltével azonban ez a rizikó csökken, élettartamra vetítve mindössze 5 százalékkal több a depressziódiagnózis esélye a fogamzásgátlót szedők esetében a kontrollcsoporthoz képest.

A szakértők felhívják a figyelmet: ez nem jelenti azt, hogy a kombinált fogamzásgátlók károsak lennének, inkább azt, hogy a depresszió megnövekedett kockázatát is fel kell venni a mellékhatások listájára. A szert felíró orvosnak pedig fokozottan monitoroznia kell a pácienseket nemcsak az ismert (például trombózis), hanem az új mellékhatásokra vonatkozóan is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!