Elon Musk kirúgta az X választási biztonsági csapatát

2023. szeptember 28. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ben legalább 70 demokratikus választás történik majd világszerte, a korábban Twitter néven ismert X viszont egy lépést tett visszafelé attól, hogy hatékonyan küzdjön a platformon terjedő álhírekkel szemben. A Rolling Stone szerint az X vezérigazgatója, Elon Musk ugyanis kirúgta az egész választási biztonsági csapatot, azokat a szakembereket, akik a dezinformáció terjedése ellen dolgoztak.

A Rolling Stone egy olyan jelentésre hivatkozik, amelyben az áll, hogy a héten elbocsátottak több olyan európai munkatársat, akik a közösségi platform fenyegetéselhárítási csapatában dolgoztak. Köztük volt Aaron Rodericks felsővezető is. Musk megerősítette az értesüléseket: annyit írt egy tweetjében, hogy „Ó, a ”választási feddhetetlenség„ csapatra gondolnak, amely aláásta a választási feddhetetlenséget? Igen, már nincsenek velünk”.

Rodericks a múlt hónapban LinkedInen még azt hirdette, hogy új munkatársakat akar felvenni a 2024-es választások előtt. A tervek szerint az új alkalmazottak több egyesült államokbeli irodában, illetve Torontóban, Dublinban vagy Szingapúrban dolgoztak volna.

Elon Musk egy olyan funkciót is kikapcsoltatott az X-en, ami korábban engedte a felhasználóknak, hogy jelentsék a hamisnak vagy dezinformációnak vélt, választásokkal kapcsolatos tartalmakat a platform felé, írja a BBC. A Reset.Tech ausztrál cég szerint a funkciót az elmúlt hetekben mindenhol eltávolították az oldalról, kivéve az Európai Unióban. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Dél-Koreában 2021 óta elérhető eszközt tavaly más országokra is kiterjesztették.

Egy, az Európai Bizottság megrendelésére készített kutatás szerint a legtöbb álhír és dezinformáció még mindig az X-en terjed. A projekthez több mint 6000 közösségimédia-bejegyzést vizsgáltak meg Facebookon, Instagramon, LinkedInen, TikTokon, X-en és YouTube-on. Érdekes, hogy az eredmények azt mutatják: a YouTube-on a legalacsonyabb a dezinformáció aránya. A kutatás olyan országokban készült, amelyeket az EB szerint különösen fenyeget a dezinformáció: Spanyolországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Vera Jourova, az Európai Bizottság a politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke figyelmeztette a platformot: figyelni fogják, hogy betartja-e a törvényeket.

Szeptemberben az EU azzal vádolta a közösségi platformokat, hogy nem sikerült leállítaniuk a „nagyszabású” orosz dezinformációs kampányokat a háború kezdete óta. Az uniós közlemény szerint 2023-ban tovább nőtt a „Kreml által támogatott profilok elérése és befolyása”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!