Csecsemőszerű viselkedésük miatt lehetnek népszerűek az angol és a francia bulldogok

2023. szeptember 25. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy problémamegoldó feladatban a rövid orrú kutyafajták (például az angol vagy a francia bulldogok) hajlamosabbak gyakrabban a gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik, ami segítségkérő viselkedésnek értelmezhető, írta meg az ELTE TTK Etológia Tanszéke egy rövid tanulmányban, amelyet a Scientific Reports című rangos nemzetközi tudományos folyóirat jelentetett meg a napokban.

A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban „csecsemőszerű” viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja e fajták népszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek – állítják a szerzők.

Ujfalussy Dorottya, az MTA – ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik 15 angol bulldog és 15 francia bulldog 13 mudihoz képest egy feladat során, amelyben a kutyáknak meg kellett próbálniuk egymás után három, táplálékot rejtő dobozt kinyitni.

A dobozok különböző nyitási technikával voltak nyithatóak, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé, miután a kísérletvezető a kutya számára jól láthatóan kinyitotta azokat, és elhelyezte benne a jutalomfalatot. Egy-egy kutyának két perc állt rendelkezésre, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és a gazda is a háta mögött állt.

Fotó: Mőbiusz Erzsébet, ELTE Etológia Tanszék
Fotó: Mőbiusz Erzsébet, ELTE Etológia Tanszék

Mind az angol, mind a francia bulldogok jelentősen kevésbé voltak sikeresek a dobozok kinyitásában, mint a mudik – 93 százalékkal ritkábban sikerült kinyitniuk a dobozt.

A mudik gyorsabbak is voltak, mint a sikeres bulldogok: egy perc elteltével a mudik körülbelül 90 százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak körülbelül 50 százaléka. A mudikhoz képest azonban az angol és francia bulldogok jelentősen többször (4.16-szor, illetve 4.49-szer nagyobb valószínűséggel) néztek vissza az emberekre, mint a mudik.

A szerzők szerint ezek

az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek,

ami viszont elősegítheti a gazdik és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését az észlelt tehetetlenség, elesettség miatt.

Ez a tanulmány azt azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!