Génmódosított sertésszív emberben? Másodjára próbálkoztak a marylandi orvosok, a páciens egyelőre jól van

2023. szeptember 23. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A világon másodszor ültettek át sertésszívet élő emberbe a Marylandi Egyetem Orvosi Központjában – számolt be a CNN. Az első ilyen alkalommal a páciens életét nem sokkal hosszabbította meg a műtét, az orvoscsapat azt reméli, ezúttal sikeresebb lesz a kísérlet.

A kórház közleményében azt írta, hogy a recipienst (akibe a donorszervet beültetik) 58 éves, Lawrence Faucette-nek hívják, és a szeptember 20-i műtét után két nappal már „önállóan lélegzik, és a szíve jól működik támogató eszközök segítsége nélkül”. Faucette-nek végstádiumú szívbetegsége volt, és a már meglévő perifériás érbetegsége, valamint belső vérzéssel járó szövődményei miatt nem volt alkalmas hagyományos szívátültetésre.

A felhasznált sertésszív a Revivcor (a United Therapeutics Corporation leányvállalata) genetikailag módosított sertéséből származott. A sertésben 10 gént szerkesztettek, köztük három gént inaktiváltak, hogy ne maradjon a sertés vérsejtjeiben alfa-gal cukor, amely súlyos allergiás reakciót válthat ki az emberi immunrendszerben, és szervkilökődést okozhat. Egy további sertésgént módosítottak, hogy szabályozzák a szívnek a növekedését, illetve 6 emberi gént hozzáadtak a sertés genomjához, hogy növeljék az esélyt az emberi immunrendszer általi elfogadásra. Az FDA (amerikai gyógyszerügyi hatóság) először 2020-ban engedélyezte a génszerkesztett sertések lehetséges terápiás felhasználását és fogyasztását.

A Marylandi Egyetemen 2022 januárjában végezték el az első ilyen kísérleti műtétet. Az akkori recipiens egy 57 éves férfi, David Bennett volt, aki azonban két hónappal a műtét után meghalt. A transzplantációt követő első hetekben nem voltak kilökődésre utaló jelek, a boncolás megállapította, hogy Bennett szívelégtelenségben halt meg, ami „tényezők összetett sorának” volt köszönhető, beleértve Bennett műtét előtti állapotát is. A férfi már a műtét előtti időszakot is kórházban töltötte, 6 hétig szív-tüdő bypass gépen tartották. Az orvosok által a Lancet című szaklapban közzétett esettanulmány azonban azt is megjegyezte, hogy korábban nem azonosított, sertésvírusra utaló nyomokat találtak a testében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!