Kétezer éves gyerekcipőre bukkantak Ausztriában

2023. szeptember 21. – 15:52

Kétezer éves gyerekcipőre bukkantak Ausztriában
Fotó: Deutsches Bergbau-Museum Bochum

Másolás

Vágólapra másolva

Kétezer éves, meglepően jó állapotban fennmaradt gyerekcipőre bukkantak régészek a nyugat-ausztriai Dürrnberg falu közelében – írja a CNN. A bőrcipő mérete nagyjából 30-asnak felel meg, a kialakítása alapján valószínűsíthető, hogy az időszámításunk előtti 2. században készült.

A területen, ahol a cipőt megtalálták, már a vaskortól kezdve sóbányászattal foglalkoztak az ott élők. Ez is hozzájárulhatott a lábbeli épségben maradásához, a só ugyanis különösen jól konzerválja a szerves maradványokat, a cipőre pedig egy sóbányában találtak rá több más maradvány mellett. Megtalálták például egy fából készült lapát nyelét és szőrmemaradványokat is. A bőrcipő fűzői vászonból vagy lenből készülhettek.

„Dürrnbergi kutatási tevékenységünk évtizedek óta értékes leletekkel szolgál a legkorábbi bányászati tevékenységek tudományos feltárásához. A szerves anyagok általában idővel lebomlanak, ezért az olyan leletek, mint ez a gyerekcipő, de az olyan textilmaradványok vagy ürülék, mint amilyeneket Dürrnbergben találtunk, rendkívül ritka betekintést nyújtanak a vaskori bányászok életébe” – írta a Német Bányászati Múzeum kutatási osztályának vezetője, Thomas Stoellner.

„Egy gyerekcipő megtalálása mindig különleges dolog, ugyanis bizonyítja, hogy a föld alatt gyerekek is jelen voltak” – hangsúlyozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!