A háborúk és a klímaváltozás miatt egyre nehezebb a halálos betegségek elleni küzdelem

2023. szeptember 18. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás és a háborús konfliktusok akadályozzák a világ leghalálosabb betegségei közé tartozó AIDS, tuberkulózis és malária leküzdésére tett erőfeszítéseket – írja a három betegség elleni küzdelmet finanszírozó világalap (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) közleménye alapján az MTI.

A világalap 2023-as jelentése szerint a betegségek elleni nemzetközi kezdeményezések nagyrészt újra lendületet kaptak, miután a koronavírus-világjárvány súlyosan érintette őket.

Azonban az éghajlatváltozás és a háborús konfliktusok okozta növekvő nehézségek miatt rendkívüli intézkedések nélkül 2030-ig valószínűleg nem sikerül véget vetni az AIDS, a TBC és a malária terjedésének. Például a malária egyre inkább terjed Afrika hegyvidéki részein is, ahol korábban túl hideg volt ahhoz, hogy a betegséget okozó szúnyogok megéljenek.

A jelentés szerint az olyan szélsőséges természeti katasztrófák, mint az árvizek, rendkívül leterhelik az egészségügyet, egész közösségek kitelepítésével, a fertőzések terjedésének felgyorsulásával és a kezelések félbeszakadásával járnak. Az olyan országokban, mint Szudán, Ukrajna, Afganisztán és Mianmar már a veszélyeztetett közösségek elérése is óriási kihívást jelent a bizonytalanság miatt.

Peter Sands igazgató szerint pozitív fejlemények is vannak, 2022-ben például már 6,7 millió embert kezeltek TBC-vel azokban az országokban, amelyekben a Global Fund támogatása elérhető, ez pedig 1,4 millióval több, mint az előző évben. A világalap emellett 24,5 millió HIV-fertőzöttnek segített abban, hogy antiretrovirális gyógyszereket kapjon, és 220 millió szúnyoghálót osztott szét. Sands szerint az innovatív megelőzési és diagnosztikai eszközök szintén reményre adnak okot.

Ezen a héten tartják New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlését, amelyen a TBC is központi téma lesz, ezért az érdekképviseletek remélik, hogy nagyobb hangsúlyt kap a betegség elleni küzdelem.

A Global Fund világalapot egyes tuberkulózis-szakértők kritikával is illették, amiért költségvetéséből nem fordít többet a betegség elleni küzdelemre, ugyanis a három szóban forgó betegség közül ez követeli a legtöbb halálos áldozatot.

„Kétségtelen, hogy a világnak több pénzt kell fordítania a tuberkulózis elleni küzdelemre, de a pénzelosztás kiszámításához nem lehet egyszerűen összehasonlítani az egyes betegségek éves halálozási adatait”

– mondta Sands.

A 2002-ben létrehozott világalap évente több mint négymilliárd dollárt (1440 milliárd forintot) gyűjt és fektet be helyi egészségügyi szakértők által indított programokba a világ száz országában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!