Ez volt a mérések kezdete óta a legmelegebb nyár

2023. szeptember 6. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata ma közölte, hogy az idei nyár messze a legmelegebb volt, mióta hiteles méréseket végeznek. A globális átlaghőmérséklet 16,77 Celsius-foknál állt meg, ami 0,66 Celsius-fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszak átlagát, írja a Politico.

„A globális hőmérsékleti rekordok 2023-ban továbbra is folyamatosan dőlnek meg, a legmelegebb augusztus követte a legmelegebb júliust és júniust, ezzel a legforróbb boreális nyárral néztünk szembe egészen 1940-ig visszanyúlóan” – mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese.

Európában a nyári átlaghőmérséklet 19,63 Celsius-fok volt, ami 0,83 fokkal volt az átlag felett.

Ezek a rekordok a tengerfelszín hőmérsékletének jelentős emelkedéséhez vezettek, ez tengeri hőhullámok kiváltásáért felelős egész Európában, így júniusban Írországban és az Egyesült Királyságban, júliusban és augusztusban pedig a Földközi-tenger térségében.

A tengerfelszín globális hőmérséklete egész augusztusban folyamatosan emelkedett, és elérte a 20,98 Celsius-fokot, ami a legmagasabb globális havi átlag a mérések kezdete óta. A felmelegedés várhatóan rosszabb lesz, ahogy az El Niño kialakul a Csendes-óceánon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!