Az ember által telepített invazív fajok miatt olyan egysíkúvá válhat a természet, mint egy McDonald's

2023. szeptember 4. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az invazív fajok jelentette „sorscsapás” elleni hatékonyabb fellépést szorgalmaz a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) nevű kormányközi független szervezet friss jelentése, miközben egyre „szűkül a fellépéshez adott időablak” – hangsúlyozta hétfőn a szervezetnek dolgozó több szakértő és tudós.

Az ENSZ égisze alatt dolgozó, nyolcvanhat nemzetközi szerző által négyévi munkával összeállított kiadvány felhívja a figyelmet arra a súlyos veszélyre, amelyet az ember által telepített fajok jelentenek a természetes környezetükön kívül mind a természetre, mind az életminőségre a Földön – írta az MTI.

Ez a régóta alábecsült jelenség a jövőben tovább erősödik, ha nem tesznek semmit az akadályozása ellen – vonták le a következtetést a szerzők, akik úgy vélik, hogy van még idő cselekedni, de mindent meg kell tenni a cél érdekében.

A biológiai inváziók „az apokalipszis öt lovasának egyikévé váltak (...), amely egyre gyorsabban sújt le a világra”

– fogalmazott Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója, és felszólította a döntéshozókat: „dolgozzanak ki ajánlásokat a növekvő fenyegetés elleni fellépéshez”.

„A hatóságok eddigi be nem avatkozási politikája miatt alvajáróként menetelünk egy McDonald's módjára egysíkúvá váló természet felé, ahol az invazív fajok a világ több részében uralkodóvá váltak” – véli Alexander Lees, a Manchesteri Egyetem biodiverzitás szakértője.

„A létünket fenyegető veszélyek és az előre látható változások üteme még ennél is aggasztóbb gyorsasággal nőnek, míg az ellenük való fellépésre alkalmas időablak egyre szűkül. Mi pedig nem teszünk mást, mint egyre kikapcsoljuk az ébresztőórát” – mondta John Spicer, a plymouth-i egyetem tengerbiológia szakértője.

„Még korlátozhatjuk az egzotikus invazív fajok jelentette veszélyt, de ehhez nemzetközi és ágazatközi együttműködésre, a kormányok politikai akaratára és jelentős erőforrásokra van szükség” – fejtette ki Piero Genovesi, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) keretében működő invazív fajok tudományos és politikai szakértői globális hálózatának (ISSG) elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!