Egészségesebb lehet a szívnek a kemény víz, mint a lágy

2023. szeptember 2. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

A kemény vízről jellemzően sok jót nem hallunk, vízkövesedést okozhat, a mosás és mosogatás hatékonyságát rontja, és a kávé- és teafogyasztáshoz sem ideális. Egy friss kutatás azonban most azt mutatta ki, hogy a kemény víz védelmet biztosíthat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. A Foods tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a WHO által meghatározott, 50-500 mg/L kalcium-karbonátmennyiség felső határa az, aminél lehet hatása a víz keménységének az ilyen egészségügyi problémákra.

A kutatás tulajdonképpen egy metaanalízis, 25 kutatást vizsgált, amelyek közül 17 számolt be előnyös eredményekről a kemény vizet illetően. Kiderült, hogy a magas ivóvízkeménységű területen élők körében jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás kockázata, mint a lágy vizet ivók körében.

A víz keménysége döntően a vízben oldott kalcium és magnézium sóinak mennyiségétől függ, de kisebb mértékben más kétértékű kationok (pl. vas, mangán) is hozzájárulhatnak a víz keménységéhez, írja a Pirulakalauz. A víznek kétféle, változó és állandó keménysége van, előbbi forralással csökkenthető, az állandó keménységet okozó sók viszont hő hatására nem válnak ki.

A vízkeménységet gyakran úgy határozzák meg, hogy az oldott ásványi anyagok literenként hány mg kalcium-oxiddal (CaO) egyenértékűek. Magyarország nagy részén (Csongrád-Csanád és Békés kivételével) kemény vagy nagyon kemény csapvíz jellemző.

A kemény víznek vannak egészségügyi kockázatai is, fokozza a vesekő kockázatát és az ekcémások állapotát is ronthatja, ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a benne található kalcium és magnézium csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Fontos tudni, hogy a friss tanulmány szerzői megjegyzik: a kutatási eredményeiket más módszerekkel is alá kell még támasztani, de egyelőre ígéretes felvetésekről van szó.

Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Pirulakalauz szerzője megjegyzi: a kalcium és a magnézium esetében nem igaz a „minél több, annál jobb” szabály, hiszen a túlzásba vitt kalcium- és magnéziumfogyasztás veszélyes is lehet. Ennek ellenére egészséges lehet, ha nem vásárolunk mindenféle anyagoktól szűrt vizet, hanem inkább a csapvizet fogyasztjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!