A kutyákat is elérte az oltásellenesség

2023. szeptember 1. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint az oltásellenesség a kutyavakcinákat is elérte: az amerikai gazdik fele megkérdőjelezi a kedvenceknek szánt oltások szükségességét, írja a Bloomberg. A Vaccine szaklapban megjelent tanulmány szerint ez a gondolkodásmód a koronavírus-járvány alatt lett egyre elterjedtebb. Az eredményeken a tanulmányt jegyző kutatók maguk is meglepődtek.

A kutatás során a szakértők 2200 embert kérdeztek meg, és azt találták, hogy 53 százalékuk aggodalmát fejezte ki a kutyaoltások biztonságosságával, hatékonyságával vagy szükségességével kapcsolatban. A megkérdezettek közel 40 százaléka aggódott amiatt, hogy a vakcinák autizmust okozhatnak a kutyáknál, aminek persze nincs tudományos alapja.

Ez nem az első kutatás, ami hasonlóval foglalkozik: 2021-ben a Canadian Veterinary Journal című szaklapban jelent meg egy tanulmány arról, hogy a gyerekoltásokkal kapcsolatos ellenállás összefüggésben áll a kisállatoltások szükségességének tagadásával. Egy másik kutatás szerint azok, akik nem szeretnék beoltatni a kedvenceiket, jellemzően azt is elhiszik, hogy a gyerekkori oltások autizmust okozhatnak – utóbbi állítást már régen megcáfolták.

Az állatok beoltásának elmulasztása komoly egészségügyi következményekkel járhat mind a kedvencek, mind az emberek számára. A kutyák felelősek például a veszettséges esetek 99 százalékáért világszerte. A veszettség, amely gyakran harapással terjed, szinte mindig halálos az állatok és az emberek számára, ha a klinikai tünetek megjelennek. A veszettség elleni védőoltások számának csökkenése komoly közegészségügyi veszélyt jelenthet.

Magyarországon a veszettség elleni oltás kötelező a kutyák számára, más oltások pedig, mint például a parvovírus elleni, az állat életét menthetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!