18 év után egy avatar segítségével újra tud beszélni egy lebénult amerikai nő

2023. augusztus 23. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 47 éves Ann elsőként tesztelhette egy San Franciscó-i kutatócsoport legújabb találmányát, aminek segítségével egy digitális avataron keresztül több mint 18 év után újra tudott beszélni, írja a Guardian.

Ann közel 20 évvel ezelőtt stroke-ot kapott, ami miatt az arcizmai lebénultak, és a beszédkészségét is elvesztette. Az új technológia lényege, hogy a sérült agyi részre apró elektródákat ültetnek be kutatók – Ann esetében összesen 253 darabot –, amelyek képesek az agy elektromos aktivitását jelekké alakítani, és továbbítani Ann avatárjának, ami a jeleket beszéddé alakítja át, valamint el is tud mosolyodni, össze tudja ráncolni a homlokát és meg is tud lepődni, ha Ann agya ezt üzeni neki. Az avatar egyébként Ann hangján szólal meg, aminek a megvalósításához felhasználták egy korábbi, még a sérülés előtt készült videót, amikor Ann az esküvőjén beszélt.

A technológia még nem tökéletes, a csapat a mesterséges intelligencia és a Chat GPT segítségével tanítja az avatart arra, hogy minél több mondatot tökéletesen tudjon dekódolni. Az első több mint 500 mondatot tartalmazó tesztkörök során a szavak 28%-át hibásan dekódolta, és percenként 78 szót generált az agyból szöveggé, szemben a természetes beszélgetés során jellemzően 110-150 szóval.

Bár a technológia kísérleti fázisban van, a kutatók remélik, hogy a jövőben az elektródákkal és avatarokkal más olyan betegeken is tudnak segíteni, akik stroke vagy más betegségek, mint például az amiotrófiás laterálszklerózis miatt vesztették el a beszédkészségüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!