A Netflix 25 év után leállítja az eredeti szolgáltatását

2023. augusztus 19. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan meglepetéssel szembesültek a Netflix előfizetői: a cég közölte velük, hogy szeptember végével kiszáll a bizniszből, lehúzza a rolót, nincs több film. Mielőtt még a szívéhez kapna: a Netflix eredeti szolgáltatásáról, vagyis a postai DVD-kölcsönzésről szólt az üzenet, ami 1998-ban indult, és a legmeglepőbb az az egészben, hogy még 2023-ban is működött. Akik még mindig aktív előfizetők búcsúajándékként akár 10 DVD-t is kaphatnak.

Bár itthon a Netflix egyet jelent a streaminggel, Amerikában már jóval azelőtt ismert volt a neve, hogy elindították volna az előfizetős online filmnézés forradalmát. A cég a legenda szerint azért indult, mert az alapító Reed Hastingset nagyon idegesítette, hogy folyton megbüntetik a videotékákban, mert késéssel viszi vissza a filmeket. Erre találta ki a postán, borítékban feladott DVD-kkel működő alternatív kölcsönzőt, aminek nagy előnye például hogy nem kell üzlethelységeket bérelni hozzá. Az ötlet annyira bevált, hogy pár év alatt kiszorította, majd a csődbe taszította a klasszikus videotékák legnagyobb amerikai képviselőjét, a Blockbustert, aminek fénykorában 9000 üzlete és közel 100 ezer alkalmazottja volt. Hogy jobban érezzük, ez milyen nagy szám: McDonaldsból jelenleg 13500 van az USA-ban.

A streaminget a Netflix 2007-ben indította el – akkor ez teljes őrültségnek tűnt a széles sávú internet elterjedtsége, sebesség és ára mellett. Érdekesség, hogy éppen akkor ünnepelték az egymilliárdodik DVD postai kiküldését, a jellegzetes piros Netflix-borítékokban, amikor elindult az online kísérlet. A többi ma már történelem, a Netflix tulajdonképpen a saját kölcsönzős bizniszét nyírta ki a streameléssel, és ma már ott tart, hogy kis híján a hagyományos tévézést is – Amerikában épp most ért el addig a streaming, hogy már több időt töltenek az emberek ilyen tartalmak nézésével, mint tévézéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!