Egyáltalán nem úgy nézett ki Ötzi, mint ahogy eddig hitték

2023. augusztus 17. – 13:35

Egyáltalán nem úgy nézett ki Ötzi, mint ahogy eddig hitték

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss DNS-analízis szerint Ötzi nem pont úgy nézett ki, ahogy az eddig rendelkezésre álló információk alapján elképzelték: valójában sötét bőrű, sötét szemű, és nagy eséllyel teljesen, vagy nagyon nagy részben kopasz volt, írja a CNN.

Ötzi, a jégember kb. 5300 éves maradványait 1991-ben túrázók találták meg a Tiroli Alpokban, 3210 méteres magasságban, egy vízmosás helyén. Sokáig rejtély volt, hogy kerülhetett oda, és pontosan hogyan is halhatott meg, de mára tudjuk, hogy a férfi hátába, a fő artériájába egy nyíl fúródott, percek alatt elvérzett, ez okozta a halálát. Az, hogy ilyen jó állapotban maradtak fenn a maradványai, annak köszönhető, hogy egy gleccser konzerválta.

Ötzi génállományát most összevetették több száz korabeli lelettel, és kiderült, máshogy nézett ki, mint ahogy eddig gondoltuk. A Cell Genomics szaklapban megjelent tanulmány szerint sötét bőre és sötét szeme volt – és valószínűleg kopasz is volt. Ez ellentétben áll Ötzi korábbi rekonstrukciójával, amely egy sápadt bőrű férfit ábrázol, dús hajjal és szakállal.

Szakértők eddig azt gondolták, hogy Ötzi bőre a mummifikációs folyamat során sötétedett be, de az sem meglepő, hogy ez nem így van, hiszen a korabeli európaiaknak a maiak jelentős részénél sötétebb volt a bőrszíne. A korai európai mezőgazdászoknak még meglehetősen sötét bőrük volt, ami idővel világosabbra változott, alkalmazkodva az éghajlat és étrend változásaihoz.

A kutatók megjegyezték, hogy úgy tűnik, Ötzi sokkal jobban hasonlított a mumifikált verziójára, mint korábban gondolták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!