Vizsgálja az egyetem a korszakos tudományos áttörést jelentő dél-koreai szupravezetőt leíró tanulmányt

2023. augusztus 17. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálja az elmúlt hetek legnagyobb tudományos szenzációjának számító tanulmányt az a dél-koreai egyetem, ahol a felfedezés alapjául szolgáló kísérleteket végezték – írja a Gizmodo.

Néhány héttel ezelőtt járta be a hír a tudományos világot, hogy dél-koreai kutatóknak a világon elsőként sikerült szobahőmérsékleten, normál légköri nyomás mellett is szupravezető anyagot létrehozniuk. Ha egy anyag szupravezető, az azt jelenti, hogy ellenállás nélkül vezeti az elektromosságot, illetve kizárja a mágnesességet. Ha felfedeznének egy olyan anyagot, ami erre extrém hideg és nyomás nélkül is képes, akkor a technológia szinte minden területén új innovációk születhetnének. A szupravezetőről és az azt körülvevő lévő kétségekről bővebben ebben a cikkben írtunk.

A tudományos kísérlet sikerét már a tanulmány megszületésekor is többen vitatták, de az egyetem most egy más jellegű panaszt vizsgál az üggyel összefüggésben. A bejelentés szerint Kvon Jungvan a társszerzők engedélye nélkül tette közzé az áttörésről szóló tanulmányt.

Kvon július végén töltötte fel a Cornell Egyetem arXiv szerverére a tanulmány preprint kéziratát Li Szukpe és Kim Dzsihun társszerzőkkel. Néhány órával később Li és Kim négy másik társszerzővel töltött fel egy másik, ugyanerről szóló tanulmányt az arXivra. Ebben Kvon feltűnően hiányzott a névsorból. A kutatásban részt vevő Kim Hjuntak fizikaprofesszor a Bloombergnek augusztus elején azt mondta, hogy a csoport válaszul töltötte fel a második tanulmányt arra, hogy Kvon feltöltötte az eredeti kéziratot.

Kvon és az egyetem egyelőre nem kommentálta a vizsgálatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!