Minden előjel nélkül indult be a lávaszökőkút az Etnán

2023. augusztus 14. – 12:16

Minden előjel nélkül indult be a lávaszökőkút az Etnán
Fotó: Salvatore Allegra / Anadolu Agency / AFP
Dr. Harangi Szabolcs
geológus-vulkanológus

Másolás

Vágólapra másolva

Az Etna utolsó kitörése idén május 21-én történt, a nyári turistaszezon eddig zavartalan volt, erőteljes vulkáni működés nem zavarta meg. Augusztusban sokan jártak a csodájára a vulkán pöfékelésének, a Bocca Nuova kráterben kialakult kerekded beszakadásos kráterekből kisüvítő gázok napokon keresztül különleges gázgyűrűket formáltak a vulkán csúcsa felett.

A vasárnap délután is nyugodtan telt, majd nem sokkal este 9 óra előtt lávatűzijátékkal indult kitörés a tűzhányó jelenleg legaktívabb, délkeleti kráterében. A szeizmikus jelek csak este 8 órakor kezdtek utalni arra, hogy több hónap szünet után ismét lehet vulkánkitörés az Etnán. A helyi vulkáni obszervatórium fél 10-kor emelte a készültségi szintet, majd 11 órakor már vörös riasztás lépett életbe, ami a légi közlekedésre is vonatkozott. A kitörés intenzitása gyorsan erősödött, és nem sokkal éjfél előtt már az Etnára jellemző erőteljes paroxizmális, lávaszökőkutas kitörés zajlott. A vulkáni hamu és lapilli a vulkán déli oldalán hullott, ez érintette a cataniai repteret is, ahol leállt a légi közlekedés. A magasba csapó lávaszökőkút-kitörést kisebb lávafolyás kísérte a csúcsi területen.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan végződött is a vulkáni működés. A lávaszökőkút néhány óráig tartott, majd kora hajnalra mind a robbanásos kitörés, mind a lávafolyás befejeződött. Az Etna éjjeli kitörése nagyon szerencsésen zajlott, valószínűleg nagyobb gondot okozott volna, ha mindez nappal történik, amikor sok turista van fenn a csúcsi területen. Az első szeizmikus előjelek, a kiadott riasztási szint után mindössze két óra múlva már beindult az erőteljes kitörés. Mindez hangsúlyosan mutatja, hogy az Etna egy aktív vulkán, ahol akár több hónapnyi szünet után is bármikor és nagyon gyorsan elindulhat a vulkáni működés. Ezt fontos tudni az odalátogató turistáknak is, és ha elindulnak a vulkánra, akkor fontos, hogy figyeljék az INGV Etna Obszervatórium által kiadott értesítéseket.

A szerző geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár, intézetigazgató, kutatócsoport-vezető, ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai tanszék, MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport, Tűzhányó blog

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!