Hekkertámadás pusztított el egy kémprogramot

2023. augusztus 6. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik a LetMeSpy nevű, papíron telefonok monitorozát és távfelügyelét biztosító szoftver – ami a gyakorlatban persze kémprogramot jelent. A Techcrunch beszámolója szerint a vesztét egy hekkertámadás okozta, amiben a támadók programot működtető összes szervert letörölték. Azt persze nem tudni, hogy azért vonul-e ki a bizniszből a fejlesztő, mert ezek után nem tudta visszaállítani a rendszert, vagy azért, mert maga az eset tett be a reputációjának végzetesen, illetve az, hogy rengeteg, a felhasználóik telefonjairól lopott adatot találtak a hekkerek.

A programot androidos telefonokra lehetett telepíteni, ahol az titokban működött, és kiadta a híváslistát, sms-eket, csetüzeneteket, illetve a telefon valós idejű GPS-adatait. Bár a fejlesztő cég, a lengyel Radeal azzal védte magát, hogy mindenki a saját felelősségére telepítse csak a szoftvert, és olyan ember telefonjára, aki tudatában van ennek, a gyakorlatban azért legtöbbször jogtalan kémkedésre használták az emberek, titokban. Maga a név (let me spy = hadd kémkedjek) is cinikusan erre utal.

A cég szerint több mint 230 ezer telefonra telepítették a szoftverüket, a támadók által lemásolt adatbázisban 13 ezer telefonról származó, jogtalanul eltulajdonított személyes adatokat találtak a hekkerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!