Haldokló csillagról készített képet a James Webb űrtávcső

2023. augusztus 4. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Lenyűgöző képet készített egy végstádiumú csillagról a James Webb űrtávcső, írja a BBC. A fotó eddig példátlan részletességgel mutatja meg a Gyűrűs-ködöt, amely az egyik leghíresebb planetáris köd a Lant csillagképben.

A Földtől mintegy 2600 fényévnyire lévő köd egy haldokló csillagból született, amely a külső rétegeit kilökte az űrbe. A tudósok szerint a képek kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak a csillagok életciklusába, mivel a színes köd mellett a fotókon jól látszik a középen található fehér törpe körüli régió is.

Forrás: JWST/NIRcam
Forrás: JWST/NIRcam

A Gyűrűs-köd gyakorlatilag elővetíti, mi fog történni a mi Napunkkal is. A csillagászok, akik a képet nyilvánosságra hozták, úgy gondolják, hogy a köd alapján meg tudják figyelni, hogyan alakulnak ki a planetáris ködök, amelyek akkor jönnek létre, ha egy haldokló csillag anyagának nagy részét szétszórja maga körül, különleges mintákat, lenyűgöző színeket, kifelé fodrozódó felhőszerű alakzatokat hozva létre. A planetáris köd elnevezés természetesen téves, a 18. századra nyúlik vissza, amikor William Herschel csillagász összetévesztette a haldokló csillagok maradványait a bolygókéval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!