Nyolcezer éves flamingótojást találtak egy mexikói reptér építése közben

2023. augusztus 4. – 07:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ősi flamingótojás fosszíliájára bukkantak egy mexikói repülőtér építkezése közben, írja a Reuters. A fosszília 8–12 ezer éves lehet, a pleisztocén korból származik, és nagyon jó állapotban maradt fenn. A pleisztocén földtörténeti kor mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 11 700 évvel ezelőtt ért véget.

Az ilyen lelet hihetetlenül ritka: az első ilyen felfedezés a Phoenicopteridae családból Amerikában, és csak a második a világon, közölték a mexikói INAH örökségvédelmi intézet munkatársai.

A flamingótojás kövületét 31 centiméter mélységben találták agyag és agyagpala között a mexikói új Felipe Angeles repülőtér építkezése során. A fosszilis tojás arra utalhat, hogy 8–33 ezer évvel ezelőtt ez a terület egy sekély tó lehetett, és hogy a flamingók egykor Mexikó ezen vidékén elterjedtek voltak. Az élénk rózsaszín tollaikról ismert mai amerikai flamingófajok elsősorban Dél-Amerikában, a Karib-térségben, a Yucatán-félszigeten és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén fordulnak elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!