Jelentősen veszített területéből az Antarktisz, az eltűnt jégtakaró közel akkora, mint Argentína

2023. július 30. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen veszített területéből az Antarktisz, az eltűnt jégtakaró közel akkora, mint Argentína. Egyelőre a tudósok sem tudják, hogyan történhetett ez. Ted Scambos glaciológus szerint a globális felmelegedés csak egy tényező a sok közül, írja a CNN.

Az antarktiszi jégtakaró minden évben a kontinens nyári hónapjaiban, azaz február végére veszít területéből legtöbbet, majd a téli időszakban újra visszanyeri korábbi nagyságát. Idén azonban a tudósok valami egészen mást állapítottak meg. A téli jégtakaró még a közelébe sincs a korábbi méretének, sőt a szakértők szerint az Antarktisz 45 év alatt nem veszített ennyit a területéből, mint most:

július közepére az Antarktisz 2,6 millió négyzetkilométerrel kisebb volt az 1981 és 2010 között mért átlaghoz képest.

A tudósok szerint az extrém olvadás hátterében több tényező is áll, a pontos okot még nem lehet megállapítani, mivel a kontinens az elmúlt években extrém változásokon ment keresztül. „Ez nagy eltérés az átlagtól, de tudjuk, hogy az antarktiszi jég az elmúlt években sokat változott” – mondta a lapnak Julienne Stroeve, a Nemzeti Hó- és Jég Adatközpont vezető kutatója, majd azt hozzátette, hogy „túl korai lenne megmondani, hogy ez az új normális állapot vagy sem”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!