Az Atlanti-óceánba irányítanak egy működésképtelen műholdat

2023. július 27. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nem visszatérésre tervezték az Európai Űrügynökség Aeolus időjárás-megfigyelő műholdját, az ESA most mégis visszamanőverezi a Földre, az Atlanti-óceánba, írja a The Guardian. Az űrügynökség úgy döntött, hogy a műholdban maradt üzemanyagot felhasználja, és nem hagyja a Föld körül keringő űrszemétként az eszközt.

Ez az első alkalom, hogy egy űrügynökség így megkíséreli lehozni a műholdját. Azon túl, hogy csökkenti az esélyét annak, hogy lakott területet érjen a törmelék (aminek egyébként is nagyon alacsony a valószínűsége), a visszatéréssel az ESA adatokat gyűjthet az ilyen manőverekről, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy később más szervezetek is kövessék a példáját.

A fellövéskor 1360 kilogrammot nyomó műhold nagy része a légkörben elég majd, de tömegének nagyjából húsz százaléka így is megmarad. Évente egyébként megközelítőleg száz tonna űrszemét zuhan a Föld légkörébe elhasznált műholdak, rakétatestek és egyéb alkatrészek formájában.

Az ESA úgy tervezi, hogy végig szorosan kontrollálni fogja a műhold útját. A tervek szerint az eszköz pénteken esik az Atlanti-óceánba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!