Több tucat gömbölyűfejű-delfint mosott partra a víz Ausztráliában

2023. július 25. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább ötven gömbölyűfejű-delfin rekedt a nyugat-ausztrál Cheynes-partszakaszon, írja a Guardian. A Cheynes Beach Caravan Park tulajdonosa, Allan Marsh szerint hétfő óta csaknem megduplázódott a számuk, legtöbbjük életben van, a helyi vadvédelmi szolgálat emberei próbálják őket visszajuttatni a vízbe.

Az ausztrál ABC News arról ír, hogy legalább 84 delfin közelítette meg a partot nagyjából 100 méterre, majd helyi idő szerint délután 4 órakor sodródni kezdtek a szárazföld felé.

Halászati szakértők cápák miatt is adtak ki riasztást a strandra, mivel az elhullott és sérült bálnák vonzhatják a ragadozókat.

A helyiek arról számoltak be, hogy borzasztó látvány, ahogy az állatok a partra sodródnak, tudósok pedig azt mondják, minél tovább maradnak az állatok a parton, annál nagyobb a nyomás a szerveiken a gravitáció és az állatok saját súlya miatt. A vízbe juttatás éppen ezért nem olyan egyszerű, könnyen lehet, hogy a delfinek megint partra sodródnak majd. Ha az állatok régóta fekszenek a parton, sokszor kegyesebb őket elaltatni, mint visszajuttatni a tengerbe.

Továbbra is rejtély egyébként, hogy a gömbölyűfejű-delfinek miért sodródnak partra, ez ugyanis nem egyszeri eset, korábban is történtek már hasonlók. A tudomány jelenlegi állása szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy nagyon szoros szociális csoportban élnek, és ha egy beteg állat elkezd a part felé úszni, a többiek követik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!