Újabb tudóscsoport javasolja, hogy kezdjünk új földtörténeti korszakot

2023. július 12. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy geológusokból álló tudóscsoport szerint az emberi tevékenység következtében új geológiai korba lépett az emberiség az ötvenes években – számolt be róla az MTI. Az Antropocén Munkacsoport javasolja az antropocén szó használatát az új korra vonatkozóan.

A munkacsoport szerint az emberi tevékenység olyan módon befolyásolta a Föld geológiáját, légkörét és élővilágát, hogy teljesen új geológiai kor vette kezdetét. Különösen a fosszilis tüzelőanyagok égetése, az atomrobbantások, a műtrágyából a talajba jutó műanyagok és nitrogén, valamint az élővilág drámai változása az, ami miatt szükség van az új elnevezésre.

Az antropocén elnevezés a görög „ember” és „új” szavak kombinációjából született, és az utóbbi években több kutató is javasolta, hogy ezzel a névvel nyissunk új földtörténeti korszakot. Az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatásáról és az ezt leíró kifejezésről korábban ebben a cikkben írtunk.

A geológusok által használt jelenlegi felosztás szerint a holocén földtörténeti korban élünk, ennek megváltoztatására tett javaslatot az Antropocén Munkacsoport. Bár az antropocén kifejezést már évtizedek óta használja a tudományos közösség, egyelőre még nem vált hivatalossá. Amennyiben más geológuscsoportok is jóváhagyják, az új elnevezést egy jövő évi konferencián fogadhatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!