Bezöldülnek az óceánok, és erről az ember okozta klímaváltozás tehet – állítja egy friss kutatás

2023. július 12. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az óceánok színe jelentősen megváltozott az elmúlt 20 évben, amiért egy friss kutatás szerint az ember okozta éghajlatváltozás lehet felelős – írja a CNN. A változás emberi szemmel egyelőre nem nagyon látható, de nem kizárt, hogy ha a folyamat folytatódik, az lesz.

A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ és az amerikai Massachusetts Institute of Technology tudósai által vezetett kutatócsoport szerint

a világ óceánjainak több mint 56 százaléka olyan mértékben változtatta meg a színét, amely nem magyarázható a természetes változékonysággal.

A Nature című folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint különösen az Egyenlítőhöz közeli trópusi óceánok váltak zöldebbé az elmúlt két évtizedben, ami az ökoszisztémáikban bekövetkezett változásokat tükrözi.

Az óceánok színét alapvetően a felső rétegeiben megtalálható anyagok határozzák meg. A mélykék tengerben például nagyon kevés élet van, míg zöldes színt a felszínen élő fitoplanktonok okozzák, amelyek a tengeri tápláléklánc alapját képezik. Ha elég magas számban vannak jelen, zöld elszíneződésként jelennek meg a víz felszínén (ezt a sejtjeikben lévő klorofill okozza).

Bár a fitoplanktonok nélkülözhetetlen résztvevői a tengeri életnek, a megnövekedett számuk nem feltétlenül jó hír. Az óceáni ökoszisztémák ugyanis finom egyensúlyban vannak, ezért bármilyen változás következik be, az az egész táplálékláncra komoly hatással lehet. „Minden változás egyensúlytalanságot okoz az ökoszisztémák természetes szervezetében. Ez az egyensúlyhiány idővel csak rosszabb lesz, ha óceánjaink tovább melegednek” – magyarázta a CNN-nek Stephanie Dutkiewicz, a tanulmány társszerzője.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan hogyan fognak változni az ökoszisztémák: míg egyes területeken valószínűleg kevesebb lesz a fitoplankton, addig máshol több, és feltehetően területenként a típusaik is változni fognak. Az viszont biztos, hogy a változások hatással lesznek az óceán szénraktárként való működésére is, mivel a különböző planktonok különböző mennyiségű szén felvételére képesek.

Amit biztosan tudnak: hogy mi okozza.

A kutatók szerint bár a hatások még bizonytalanok, a trend egyértelmű, ahogy az is, hogy az ember okozta éghajlatváltozás áll mögötte.

A kutatók az Aqua műhold segítségével monitorozták az óceánok színelváltozásait, amely több mint két évtizede figyeli az óceánok színváltozását, és képes az emberi szemmel nem látható különbségeket is kiszűrni.

A 2002 és 2022 közötti adatokat gyűjtötték össze, majd ezeket összevetették klímaváltozási modellek segítségével készített szimulációkkal. Eggyel, ami azt mutatta be, mi történne az óceánok színével, ha üvegházhatású gázok kerülnének a légkörbe, és eggyel, ami ennek az ellenkezőjét mutatta be. A valós színelváltozások pontosan megfeleltek annak, amit a szimuláció segítségével megjósoltak: az óceánok több mint felének megváltozott a színe.

Dutkiewicz a CNN-nek azt mondta, nehéz megmondani, hogy a színváltozások a jövőben láthatóvá válhatnak-e az emberek számára, ha a folyamat folytatódik. „Ha fordulópontot érnének el bizonyos helyeken: talán. Bár egy ideig tanulmányozni kellene a színeket, hogy észre lehessen venni a változásokat” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!