Forradalmian új csipeket fejlesztett ki egy magyar kutatócsoport

2023. június 26. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Műegyetemi kutatók egészen új vizekre evezhetnek, talán messzebbre is, mint az iparban dolgozó kollégáik – írta hírlevelében a Magyar Tudományos Akadémia.

Most is zajló kutatásaikban a szupravezető áramkörökre összpontosítanak, amelyek hatékony megvalósítása a legnagyobb gyártókon is kifogott. A magyar kutatók ígéretes eljárása egy nanoméretű (vagyis a milliméter milliomodrésze körüli) szupravezető fémekben mutatkozó jelenségre épül, mely lehetővé teszi igen kicsiny, szupravezető tranzisztorok létrehozását, ami viszont egy egészen új elektronikának nyithat utat.

„E jelenség olyannyira új, hogy jelenleg még az sincs tökéletesen tisztázva, hogy miért működhet. Ezért a Lendület-csoport egyik célja e jelenség megértése, illetve annak felderítése, hogyan lehet ennek alapján eszközöket készíteni”

– mondta el az Mta.hu-nak Csonka Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékének docense. A kutatásban az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete is részt vesz a Lendület-pályázat keretében.

A nanoméretű szupravezetőket a mostanság gyakran emlegetett kvantumszámítógépek fejlesztéséhez is felhasználnák. Módszerük alapja, hogy elektronokat csapdába ejtve mesterséges atomokat, majd ezekből mesterséges molekulákat hoznak létre. Ezzel a jelenleginél megbízhatóbb információtárolási módot képesek megvalósítani, ami lehetőséget nyithat nagyobb kapacitású, így a valós, életszerű problémák megoldására alkalmasabb kvantumszámítógépek kialakításához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!