Elveszett maja várost találtak a dzsungel mélyén

2023. június 22. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek egy ősi maja város maradványait fedezték fel a Yucatán-félsziget dzsungelének mélyén, Mexikóban, írja a BBC. Egy több, mint 15 méter magas, piramisszerű építményt is találtak.

A helyszínen előkerült kerámiák azt jelzik, hogy a várost valószínűleg Kr. u. 600 és 800 között lakták. A régészek a helyet Ocomtúnnak (kőoszlopnak) nevezték el.

A maják nagyjából a mai Dél-Mexikó, Guatemala és Belize területén éltek, az egyik legnagyobb dél- és közép-amerikai ősi kultúrának számítanak.

A most felfedezett várost eddig azért nem látták a kutatók, mert egy ökológiai körzet területén van, és nagyon sűrű növényzet fedi a helyet. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) azt közölte, hogy a várost egy olyan projekt során sikerült felfedezni, amely a Közép-Maja-alföld régészetének dokumentálásával foglalkozik egy 3000 négyzetkilométernyi lakatlan területen.

A régészek szerint a város fontos regionális központ lehetett, a kőoszlopok pedig, amelyek miatt a kutatók a helyszínt Ocomtúnnak nevezzék el, valószínűleg az épületek felső részében lévő helyiségek bejáratai voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!