Egy kis délutáni pihi az agyat is fiatalon tartja – állítja egy kutatás

2023. június 20. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

A napközbeni pihi nem csak felfrissít, nem utolsó sorban az agyra is jótékony hatással van és az öregedés folyamatát is lelassíthatja – állítják brit és uruguayi kutatók. A kutatásról a Sky News és a Guardian is beszámolt.

A kutatásban közel 500 ezer, 40 és 69 év közötti alany alvási szokásait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik rendszeresen dőltek le pár órácskára délutánonként, az öregedéssel járó agyzsugorodás üteme is lelassult.

Az átlagos agytérfogatbeli különbség a nappali szundikálók és a nem alvók között 2,6-6,5 évnyi öregedésnek felelt meg

– állapították meg a londoni UCL és az uruguayi egyetem kutatói.

Az agy zsugorodása nem csak korral járó folyamat, a kognitív problémákkal és neurodegeneratív betegségekkel küzdő embereknél is felgyorsul – ezt egyes korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alvási zavarokkal. A Sleep Health című tudományos folyóiratban publikált kutatás szerzői szerint az eredményeik bizonyítják, hogy a rendszeres napközbeni szunyókálás az éjszakai alvászavarok kompenzálásával védelmet nyújthat a neurodegeneráció ellen is.

Bár elsőre úgy tűnt, azoknak, akik saját bevallásuk szerint nem szoktak aludni napközben, nagyobb az agytérfogatuk, a kutatók „kontrollcsoportként” olyan emberek agytérfogatát is megvizsgálták, akik rendelkeztek a szundikálásra hajlamosító génnel (ez a gén a népesség egy százalékában van jelen). Ezzel a megközelítéssel próbálták meg a kutatók kizárni az egyéb életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás, fizikai aktivitás és egészségügyi állapot. Azt találták, hogy a szunyókálásra genetikailag hajlamosabb emberek agytérfogata is nagyobb volt. Ez azt jelenti, hogy azoknál, akik a szundikálás nélkül is nagy agytérfogattal büszkélkedhettek, feltehetően más életmódbeli tényezők játszhattak közre.

A kutatást fehér bőrű, brit alanyokkal végezték el (a férfiak és nők aránya nem ismert), és az sem derül ki belőle, pontosan mennyi ideig kell szundikálni a kívánt hatás eléréséhez – bár korábbi kutatások már megállapították, hogy akár napi fél óra pihi jótékony hatással lehet az egészségre.

A kutatók azt remélik, az eredményeik segítenek eloszlatni a napközbeni szunyókálás körüli előítéleteket, az adataik pedig meggyőzően bizonyítják, hogy van kapcsolat a délutáni pihenés és az agy egészsége között. Bár a kutatást a brit demenciakutató központ és az Edinburgh-i Egyetem agykutatási központjának vezetője is üdvözölte, azt azért hangsúlyozta, hogy az eredmény nem feltétlenül százszázalékos megbízhatóságú, már csak azért sem, mert nem lehet pontosan megállapítani, hogy a kutatásban résztvevők alvási szokásairól szóló önbevallások mennyiben felelnek meg a valóságnak. Röviden: nem lehet tudni, pontosan hányan titkolták el, hogy szeretnek néha ledőlni a kanapéra meló után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!