Ha iPhone 8-a vagy X-e van, itt az ideje gyorsan eladni

2023. június 16. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég jelentették be az Apple fejlesztői konferenciáján, hogy hamarosan érkezik az iPhone-okra az új operációs rendszer, az iOS17. A használt telefonok piackutatásával foglalkozó SellCell elemzése ennek kapcsán arra világít rá, hogy akinek iPhone 8 vagy iPhone X készüléke van, az gyorsan szabaduljon meg tőle – aki pedig ilyen telefon vásárlásában gondolkodik, az semmiképpen ne most vegyen. Ez a generáció ugyanis ki fog esni a hivatalosan támogatott modellek közül, vagyis az iOS17 nem fog futni rajtuk. Ez nem is csoda, 2017-ben jelentek meg, a hardverük egyszerűen nem elég erős hozzá. Természetesen vidáman működnek továbbra is a régi operációs rendszerrel, de mostantól nem kapják meg az új frissítésekkel érkező újdonságokat.

Ez önmagában még nem indokolná, hogy szabaduljunk a készülékektől, amilyen gyorsan csak tudunk, hiszen ezek nélkül is szinte teljes értékű okostelefonok maradnak. Csakhogy, amint az elemzés rámutat, amikor legutóbb ilyesmi történt, és az iOS16 bemutatkozásával az iPhone 6S és 7 generációk maradtak ki a frissítésből, az érintett telefonok használtpiaci átlagára hatalmas zuhanást mutatott be, 42,8%-ot esett az új iOS bejelentése és a megjelenése között eltelt három hónapban. A SellCell vizsgálatai szerint ez a jelenség most megismétlődik, és már el is kezdődött – őszre kb 40%-os áresést várnak a 8-as és X család telefonjainál.

Tehát aki váltana, az tegye meg gyorsan, aki pedig venne, várja ki a szeptember-októbert, amikor az új operációs rendszer megérkezik. Ez amúgy együtt szokott járni az aktuális évi új iPhone-csúcsmodellek premierjével is, ami jellemzően amúgy is lejjebb tolja kicsit a korábbi generációk árait.

Az iPhone X volt egyébként az a készülék, ami 2017-ben radikálisan megújította az Apple telefonjainak kinézetét, eltüntette az utolsó gombot is a készülék előlapjáról, és az ujjlenyomatos feloldást arcfelismerésre cserélte. Az ára is elég sokkoló volt annak idején: ez volt az első iPhone, ami 1000 dolláros áron indult a legkisebb verzióban. Most, hat évvel később még mindig 80-90 ezer forintért lehet jó állapotú darabokat találni belőle a magyar használtpiacon.

(iMore, BGR)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!