A Boeing és a NASA bemutatta a jövő utasszállítóját

2023. június 16. – 18:29

A Boeing és a NASA bemutatta a jövő utasszállítóját
Illusztráció: NASA

Másolás

Vágólapra másolva

A Boeing és a NASA bemutatta a közös, Sustainable Flight Demonstrator néven futó projektjük első eredményét: egy olyan utasszállító repülőgép tervét, ami 30 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint a mai legmodernebb gépek, vagyis sokkal környezetbarátabb, fenntarthatóbb, és nem utolsósorban olcsóbban üzemeltethető.

A gép egyelőre az X-66A kódnév alatt fut, ahol az X az experimental, vagyis kísérleti szó rövidítése, ahogyan az F (fighter) például a vadászgépeket, a B (bomber) pedig a bombázókat szokta jelölni. Az X-66A egyelőre még prototípus szinten sem létezik, csak papíron, illetve digitális modellek formájában, de a Boeing tervei szerint a 2020-as évek végére már éles teszteket repülhet, és a 30-as években munkába állhat a légitársaságok flottáiban.

A gép fura, dupla szárnyából a felső egészen szokatlan módon a gép törzsének a tetejéből nő ki, hosszú és vékony. A másik, kisebb szárny még szokatlanabb, hiszen előrefelé mutat. Ez az X formájú konstrukció az ígéretek szerint kisebb légellenállást és nagyobb felhajtóerőt ad majd, így a 900-1000 km/óra sebességet 30 százalékos üzemanyag-megtakarítással tudja majd tartani a gép.

(Jalopnik, Popular Science)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!