Nagyon kínos álprofilok próbálják zöldre mosni az Egyesült Arab Emírségeket

2023. június 15. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Először a Guardian leplezte le, majd az AFP is csinált egy tényellenőrzést arra vonatkozóan, hogyan próbálják meg álprofilok javítani a megítélését annak, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendezi az ENSZ következő klímakonferenciáját, a COP28-at. A kutatók csak „amerikai szőkéknek” nevezik ezeket a hamis felhasználókat: a valószínűleg mesterséges intelligencia által generált profilképekkel dolgozó „környezetvédők” szenvedélyesen tweetelnek az Egyesült Arab Emírségek és a közelgő COP28 klímacsúcs lebonyolítása mellett.

Ben, Brianna, Emma, Caitlin és Chloe üdítő optimizmussal fordul afelé, hogy az olajáról híres Emírségek rendezi az ENSZ 28. klímakonferenciáját, és mindenben támogatja Szultan al-Dzsaber olajipari vezető szerepét is az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A „klímaaktivisták” igyekeznek az állami olajvállalatot irányító férfit klímaharcosként beállítani.

A dubaji székhelyű „ügyvéd”, Caitlin al-Dzsaber COP28-as elnöklését „sorsfordítóként” üdvözölte, míg az „ökológus” Emma „az éghajlati cselekvés iránti szenvedélyét” dicsérte.

Az AFP által megkérdezett elemzők több tucat Twitter-fiókot azonosítottak, amelyek összehangoltan dicsérik a COP28-at rendező országot. A taktikát „astroturfingnek” szokás nevezni, ez olyan kampányt jelöl, amelyet látszólag egy alulról jövő kezdeményezés hoz létre, de valójában valamilyen politikai-vállalati üzenetet közvetít, függetlenként és pártatlanként adva ki magát. Az álprofilok kifejezetten igénytelenek, nagyon könnyű rájönni, hogy nem valódi személyekhez köthetők, az egyik még a mesterséges intelligenciát használó képgenerátor vízjelét is rajta hagyta a profilképén.

A Climate Action Against Desinformation (CAAD) elemzéséből például kiderül, hogy a „szőke” fiókokat 2022 augusztusában, néhány órán belül hozták létre. A profilok hasonló üzeneteket közel egyidejűleg posztoltak és reposztoltak, ide értve az Egyesült Arab Emírségek washingtoni nagykövetségének bejegyzéseit is. A CAAD „összehangolt erőfeszítést” talált, amely legalább 28 fiókot érintett, amelyek tweetjei gyanús mintázatot mutattak, és kitartóan népszerűsítették az Egyesült Arab Emírségeket.

A COP28 szóvivője egy emailben azt mondta az AFP-nek, hogy a profilokat „ismeretlen és a COP28-hoz nem kapcsolódó külső szereplők hozták létre, és egyértelműen a COP28 hiteltelenítésére szolgálnak”. Úgy tűnik, a Twitter több profilt felfüggesztett már, miután kutatók megjelölték őket álprofilokként.

Májusban az Egyesült Államok és az EU törvényhozói felszólították al-Dzsabert, hogy mondjon le, mondván: az állami tulajdonú ADNOC olajtársaság élén betöltött pozíciója összeférhetetlenséget jelent azzal, hogy a COP28 elnökeként akar szerepelni. Al-Dzsaber viszont többek között John Kerry amerikai klímamegbízott támogatását is élvezi, és próbál zöld irányba mozogni: nemrég a megújuló energia gyors fejlesztésére szólította fel az országát, és a múlt héten elismerte, hogy „a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése elkerülhetetlen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!